Međunarodne mirovne snage postavile su juče, posle dogovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak objekte u kojima će biti carinski punktovi.
Oko 300 Srba, među kojima su bili i predsednici opština Leposavić i Zvečan Slaviša Ristić i Velimir Bojović, okupilo se u blizini sela Rudare u nameri da spreče prolazak „kontejnera“ koje su pripadnici međunarodnih mirovnih snaga nameravali da postave na administrativnom prelazu Jarinje.

Međunarodne mirovne snage postavile su juče, posle dogovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak objekte u kojima će biti carinski punktovi.
Oko 300 Srba, među kojima su bili i predsednici opština Leposavić i Zvečan Slaviša Ristić i Velimir Bojović, okupilo se u blizini sela Rudare u nameri da spreče prolazak „kontejnera“ koje su pripadnici međunarodnih mirovnih snaga nameravali da postave na administrativnom prelazu Jarinje. S predstavnicima Kfora i Unmika dogovoreno je da prođu samo tri kontejnera i agregat za potrebe Unmik policije, kazao je Bojović. Na miran način kontejneri su postavljeni i na prelazu Brnjak u dogovoru sa čelnicima opštine Zubin Potok.
– Građani severnog Kosova i Metohije neće dozvoliti da se na administrativnim prelazim ponovo postavljaju carine, jer su to carine neke kvazi države koja je stvorena jednostranim proglašenjem nezavisnosti, kršenjem međunarodnog prava i Rezolucije 1244 – rekao je Beti predsednik skupštine Opštine Zvečan Dragiša Milović dodajući da su to i zaključi opštinskih skupština sa severa Kosova.
– Pripadnici Kosovske policijske službe, Unmik policije i Kfora su u pripravnosti na svim graničnim prelazima Kosova – rekao je juče portparol KPS-a Veton Eljšani na konferenciji za novinare u Prištini.
Portparol KPS je dodao da su na dva granična prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, gde je prošle nedelje došlo do protesta Srba, sada pripadnici KPS srpske nacionalnosti.
– Situacija je pod kontrolom i između pripadnika KPS nema nikakvih problema – naveo je Eljšani.
Na pitanje o navodima pojedinih medija da se Srbi, pripadnici KPS u Gnjilanu, nisu pojavili na poslu, on je kazao da će se „razmatrati razlozi te pojave i odlučiti kako će se reagovati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari