Grbović: Licemerno je tražiti od Srbije da prizna državnost Kosova 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da poštovanje prava Srba na području Kosova i Metohije i zaštita kulturnog nasleđa srpskog naroda moraju postati prioritet budućeg dijaloga Beograda i Prištine.

Grbović je agenciji Beta kazao da su razočaravajuće poruke koje svojim postupcima ali i nečinjenjem šalju vlasti u Prištini poslednjih nedelja.

„Očigledno je da postoji suštinsko nerazumevanje šta znači pomirenje. Pomirenje ne znači samo da se jedna strana pomiri s činjenicom da ne može da vrši vlast na toj teritoriji, već pomirenje podrazumeva stvaranje uslova za suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“, ocenio je predsednik PSG.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da se sprečava povratak Srba u svoje domove, da se hapse ljudi koji se verbalno usprotive pretresanju jedne starice, da se skidaju zastave sa crkava, da se prebijaju srpska deca i da na to niko ne reaguje.

„U takvim uslovima, kada niko od relevantnih aktera na Kosovu ne reaguje na ovakve slučajeve, bilo da je reč o vlasti, opoziciji ili civilnom društvu, postaje licemerno uopšte tražiti od Srbije da prizna državnost Kosova. Zbog toga je neophodno da se u daljem toku dijaloga u prvi plan stave interesi Srba na Kosovu i Metohiji, a ne pogodba o tome šta će vlasti u Beogradu dobiti kao kompenzaciju za nove ustupke prema Prištini“, zaključio je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari