Grbović: Srbija je danas bliža tome da izbora neće biti 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da se predstojeći dijalog o izbornim uslovima dočekuje u atmosferi u kojoj deluje da je Srbija bliža tome da više nema izbore nego da oni budu slobodni i pošteni.

Grbović je agenciji Beta kazao da te činjenice moraju da budu svesni svi koji s iskrenim namerama pristupaju sutrašnjem dijalogu, pa i predstavnici Evropskog parlamenta na kojima će biti velika odgovornost za uspeh tog procesa.

„Nakon neopravdanog višemesečnog odlaganja dijaloga zbog straha vlasti da se suoče sa argumentima i realnom slikom toga kako su uništili demokratiju u Srbiji, neophodno je da svi akteri ozbiljno pristupe dijalogu i da ne gubimo vreme na cenkanje oko toga šta su problemi jer to svi znamo, već da što pre dođemo do rešenja koja će građanima omogućiti da slobodno, bez pritisaka i na bazi normalne informisanosti biraju na sledećim izborima“, ocenio je predsednik PSG.

Prema njegovim rečima, da bi dijalog između vlasti i opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca dao rezultate, neophodno je da opozicija bude znatno više prisutna u medijima, da se zaustave funkcionerska kampanja i pritisak na birače.

„Najvažnije je da se, pre svega. otvore za drugačija mišljenja javni servisi RTS i RTV, i da se uspostave mehanizmi za sprečavanje funkcionerske kampanje i pritiska na birače. Važno je da se dijalog završi sa sporazumom i uspostavljanjem mehanizma za kontrolu onoga što je dogovoreno“, istakao je Grbović.

Naglasio je da bi sve dogovoreno moralo da počne da se sprovodi najkasnije od 1. oktobra, kako bi predstojeći izbori bili slobodni i pošteni za sve učesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari