Grbović: Vlast nema gotovo nikakve razloge da prihvati zahteve opozicije 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Predsednik Srbije moraće bar nešto da nam da, a videćemo da li će to nešto biti dovoljno, smatra Sanda Rašković Ivić, dok Pavle Grbović veruje da vlast nema gotovo nikakve razloge da prihvati zahteve opozicije, ali bi trebalo da shvati da nezadovoljstvo građana postoji i da mora da bude kanalisano i artikulisano.

Potpredsednica Narodne stranke, u razgovoru za serijal Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, svoj stav obrazlaže tezom da je Aleksandar Vučić u iznudici i da ne može da nastavi ovako, pošto dobija „packe od onih od kojih je do sada dobijao aplauze za prazna obećanja“.

S druge strane, predsednik Pokreta slobodnih građana upozorava da će vlast, ukoliko onemogući da nezadovoljstvo bude politički adekvatno artikulisano, biti suočena s nekom vrstom „najneposrednije demokratije“, a takvim izlivanjem demokratije na ulice neće moći da se upravlja.

Po njemu, predlozi izneti u platformi Stranke slobode i pravde i PSG, način su da se takav scenario izbegne.

Grbović ističe da su u datim okolnostima nerealni njihovi zahtevi za formiranjem ministarstva za izbore, meštovitog uređivačkog kolegijuma RTS i razdvajanjem izbora, ali da je cilj da se postojeća realnost promeni.

„Imamo dva ključna problema – funkcionisanje javnog servisa i pritisak na birače, pre svega kroz zloupotrebu javnih resursa i javnih preduzeća“, objasnio je on i istakao da Platforma nudi način da se uspostavi normalno funkcionisanje političkog života.

Kako kaže, Vučić bi mogao da ima i koristi od razdvajanja izbora, imajući u vidu da SNS raspolaže snažnim resursima za vođenje više uzastopnih kampanja, ali mu to sigurno nije baš drag zahtev, jer podrazumeva da predsednik države ne bi mogao da bude nosilac liste na lokalnim izborima.

Grbović, međutim, primećuje da građani još nisu prepoznali svoje predstavnike u trenutnim akterima na opozicionoj sceni i prognozira da opozicija, po svoj prilici, ni ovaj put neće ići u „jednoj koloni“.

Kada je u pitanju međustranački dijalog, on napominje da ove godine ne sme da se dozvoli da vlast ispuni deo manje važnih zahteva, a da učesnici budu dezavuisani sporednim temama, tehničkim stvarima i besmslenim izmenama zakona.

„Što nas bude manje za tim stolom, veće su i šanse da ti pregovori uspeju. U tom pogledu PSG će biti konstruktivan i neće pošto poto zahtevati da učestvuje“, najavio je Grbović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

I Rašković Ivić smatra da bi opoziciju na međustranačkom dijalogu trebalo da zastupaju dva ili tri pregovarača koji bi imali pun mandat i konsenzusom postignutu definiciju šta su crvene linije ispod kojiih ne bi smelo da se ide.

Ona ističe da je, zahvaljujući vlastima, problem izbora internaciolizovan i da zato posrednici moraju da budu ljudi iz Evorpske unije.

Narodna stranka bi, kako kaže, prihvatila skoro sve iz Platforme SSP i PSG, ali ne i predlog za formiranje ministarstva za izbore.

„Ako formirate ministarstvo, i ako date ministra, ko će mu biti premijer? Gospođa Brnabić. To je ova novoradikalska, odnosno naprednjačka vlada i vi time svrstavate sebe u nju“, ocenila je Rašković Ivić.

Po njoj, još je rano za razgovor o broju kolona, ali jeste trenutak da opozicija predstavi svoje politike i utvrdi koliko su one međusobno kompatibilne.

„Ovoj vlasti je sve svejedno, ona bi najviše volela da nastavi po starom, ali ipak trpi pritisak. Srbija je zemlja u kojoj se režim kune u evropski put, ali jedno govore, a drugo rade. A to može da prođe za doručak, ali ne i za ručak“, zaključila je Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari