Grčka među državama EU koje koče zabranu referenduma 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Da bi Lars Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, dobio zeleno svetlo da primeni mere za suspenziju referenduma o Danu Republike Srpske, 25. septembra, potreban je pristanak još dve države članice EU, koje trenutno „prave problem“ da se do toga dođe, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno, jedna od država je Grčka. Međutim, nismo uspeli da saznamo sa kojom argumentacijom nastupa ta država u protivljenju tim merama, odnosno da li će se i ona, zajedno sa tom drugom državom EU, na kraju saglasiti sa većinskim stanovištem Unije – da referendum u RS ruši Dejtonski sporazum i predstavlja uvertiru u raspad države, nemire i sukobe u regionu.

Ishod razgovora premijera Aleksandra Vučića i Milorada Dodika za sada je nepoznat javnosti, a sudeći prema izjavama premijera Srbije i predsednika Republike Srpske nakon sastanka, od referenduma se za sada ne odustaje. Iako su i predstavnici Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i EU i Sjedinjene Američke Države očekivale da premijer Srbije Aleksandar Vučić kao i prošle godine u ovo vreme uspe da odgovori Milorada Dodika od referendumskih namera, ovoga puta zvanične Vučićeve izjave razlikuju se od onih koje je upućivao prošle godine kada je uspešno odgovorio predsednika RS. Takođe, za razliku od prošle godine, ovaj referendumski proces je prošao kroz nekoliko institucionalnih instanci pa se to može tumačiti kao otežavajuća okolnost, odnosno čvršća namera Dodika da ovoga puta istraje.

Kako je Danas izvestio iz diplomatskih izvora bliskih Vladi Srbije, a uoči susreta Vučića i Dodika na komemorativnom skupu povodom 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac, u spomen-području Donja Gradina, premijer Srbije će tražiti od predsednika Republike Srpske da odustane od referenduma. Imajući u vidu da za sada od tog zahteva nema rezultata, pažnja zainteresovane javnosti upućena je i na sutrašnji sastanak Veća za sprovođenje mira u BiH (PIC). Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da će u utorak biti održana sjednica Veća za sprovođenje mira u BiH, na kojoj će se razmatrati odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se 25. septembra održi referendum o 9. januaru kao Danu Republike.

– U ponedjeljak imamo neke sastanke sa članicama PIC-a. Neki su tražili te sastanke da se dobro pripremimo za utorak i videćemo šta će biti na toj sednici, rekao je Incko za banjalučku Alternativnu televiziju.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ranije je saopštila da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura RS u izolaciju. Protiv referenduma o Danu RS oglasile su se i ambasade SAD i Velike Britanije u BiH, ističući da bi održavanje referenduma bilo antidejtonski i antiustavni čin, dok je Ambasada Rusije podržala održavanje referenduma.

Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Brus Berton već je zabranio održavanje referenduma o Danu Republike Srpske na području Distrikta za građane koji imaju entitetsko državljanstvo Republike Srpske, obrazloživši da je visoki predstavnik Valentin Incko „jasno rekao“ da je odluka o referendumu neustavna i suprotna odluci Ustavnog suda BiH.

Opozicija u RS se nije usprotivila referendumu, ali je protiv toga da se on održi samo sedam dana pre lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari