Grubješić: Očekujem otvaranje bar dva poglavlja 1Foto: EPA JULIEN WARNAND

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić očekuje da će Srbiji u decembru biti otvorena bar još dva nova poglavlja u pregovorima sa EU.

– Očekujem da na IGC u decembru Srbija otvori bar dva poglavlja od sedam poslatih. Odluka o tome zavisi od političke procene koju će zemlje članice doneti, a tražiće i izveštaj EEAS-a o stanju u dijalogu Beograda i Prištine. Kada je reč o poglavljima 23 i 24, bez obzira na kašnjenje u ustavnoj reformi, nedovoljnih rezultata u borbi protiv korupcije, slobodi medija, itd. ipak je konstatovan određeni napredak u nekim poljima, poput prava nacionalnih manjina, azila, migracija, itd, što daje osnova za očekivanje da će biti otvorena bar dva poglavlja, kao i do sada – kaže Grubješić za Danasa, procenjujući napredak u poglavlju 23 i odgovarajući na pitanje da li je to dovoljno za otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora.

Iako premijerka Srbije Ana Brnabić očekuje otvaranje bar tri nova poglavlja, od sedam za koliko je Beograd prema rečima njegovih zvaničnika spreman, postavlja se pitanje da li je Srbija i koliko napredovala u takozvanim uslovnim poglavljima 23, 24 i 35. Prema pisanju medija, evropski zvaničnici nisu oduševljeni napretkom u poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, a nedostaje i jasan napredak u ostala dva poglavlja kako bi evropske diplomate iza zemalja članica bez zadrške početkom decembra glasale za otvaranje novih poglavlja.

Optimizma u Srbiji ne nedostaje. Premijerka Brnabić je čak navela da je 2018. u znaku reformi vladavine prava. Prema njenim rečima, u toj oblasti su od juna usvojeni zakoni o manjinskim pravima i slobodama i drugi. Upravo na rad u oblasti vladavine prava Srbiji ukazuje šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Uz to, on ukazuje i na potrebu posvećenosti dijalogu sa Prištinom.

Na nedavnom susretu radne grupe EU, koja se bavi zemljama koje su u pristupnom procesu, Evropska komisija je predstavila interni dokument o napretku Srbije u vladavini prava. Radio slobodna Evropa imao ej uvid u taj dokument i kako prenosi, u njemu se zaključuje da nedostaju opipljivi rezultati u ključnim oblastima, poput reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije, ratnim zločinima i slobodi medija. Izveštaj nalazi da je zemlja ostvarila određeni napredak u nekim poljima poput institucionalnih reformi, pravima nacionalnih manjina, pranju novca i pitanju azila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari