Grupa profesora i intelektualaca: U diktaturi nema uslova za izbore 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Grupa univerzitetskih profesora i intelektualaca, među kojima su profesor Čedomir Čupić, režiser i pisac Goran Marković, dramski pisac Siniša Kovačević, akademik Dušan Teodorović i drugi, pozvala je danas na bojkot predstojećih izbora.

„Tokom vanrednog stanja, demokratija i uslovi za pravedan izborni proces dodatno su pogoršani, institucije su potpuno ugašene, a Srbija je iz faze diktature prevedena u stanje ogoljene tiranije. U tiraniji nema uslova za slobodne izbore“, kaže se u apelu te grupe.
„Srbija više nije država. Razaranja njenih institucija dostigla su razmere koje se mogu izjednačiti sa potpunim nestajanjem pravnog i civilizacijskog poretka“, ocenili su potpisnici apela.

„Već osam godina mi nismo demokratsko društvo. Vladavinu Srpske napredne stranke i sve izborne procese prate gušenja svih individualnih sloboda i slobode medija, kao i prinude i ucene građana. U poslednje vreme, režim primenjuje i ogoljeno nasilje i hapšenja. Relevantne međunarodne organizacije, koje se bave stanjem ljudskih prava i slobodom medija, jasno su detektovale ove trendove u Srbiji“, kaže se u apelu.

Potpisnici apela smatraju da je „upravljanje pandemijom potpuno ogolilo mehanizme koji našu državu vode u totalitarizam i vladavinu samo jednog čoveka – Aleksandra Vučića. Protivustavno proglašeno vanredno stanje, koje predstavlja i svojevrsni državni udar, Aleksandar Vučić je iskoristio za vođenje funkcionerske kampanje, obračun sa slobodnomislećim ljudima, buntovnim građanima, nezavisnim novinarima i predstavnicima opozicije“.
„Uprkos otvorenom despotizmu u vladavini Aleksandra Vučića i odsustvu elementarnih demokratskih uslova, neke opozicione stranke i pokreti razmišljaju da učestvuju u nameštenoj izbornoj utakmici u kojoj se unapred zna i pobednik i krajnji rezultat. Na taj način, ovi politički akteri će dati legitimitet nedemokratskim izborima“, poručili su poitpisnici apela.

„Igranje demokratijom i izbornim procesom jeste ravno ruganju volji građana i pravu svakog čoveka na slobodan izbor. Mišljenja smo da svaka politička organizacija koja u tome učestvuje, svesno ili nesvesno postaje saučesnik naprednjačke vlasti i zatočenik sopstvenih ambicija, a suprotno interesima čitavog društva“, kaže se u apelu.
„Građani Srbije su, s punim pravom, proživljene karantinske mere doživeli kao grubo kršenje svojih Ustavom zajamčenih prava, kao gušenje građanskih sloboda i ogoljenu tiraniju. Sve ovo rezultiralo je opravdanim buntom koji se iskazuje svakoga dana u 20 h i 05 min. Autentičnu građansku pobunu razumemo kao još jedan vapaj za demokratijom i poziv da se u lažnim izborima ne učestvuje“, navodi se u apelu.

Potpisnici apela su još prof. dr Ljiljana Mijatović, Univerzitet u Kragujevcu, Dragoljub Bakić arhitekta, Biljana Stojković profesor Univerziteta u Beogradu, Slobodan Prvanović naučni savetnik, Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Ljubomir Jacić, profesor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu, Igor Grinzberg master dipl. inženjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari