Gruško: Kontakti Srbije i Rusije bez presedana 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško ocenio je danas da Srbija i Rusija imaju „kontakte bez presedana na najvišem političkom nivou“, da je „tkivo političkog dijaloga veoma jako“ i da se ekonomija i trgovina dve zemlje dinamično razvijaju.

„Pažnju posvećujemo i očuvanju našeg zajedničkog istorijskog nasleđa“, rekao je Gruško na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Gruško je ponovio podršku Rusije po pitanju Kosova, kao i da se Moskva zalaže da dogovor postignu dve strane, Beograd i Priština, ali da rešenje bude u skladu sa medjunanrodnim pravom i Rezolucijom 1244.

I prema oceni Dačića, zvaničnici Rusije i Srbije održvaju odnose iskrenog prijateljstva.

Dačić je rekao da treba da se poštuje to što se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov javi kadgod ga pozove telefonom.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da se očekuje poseta Lavrova početkom 2020. godine.

„Možemo samo da se radujemo razvojem naših bilateralnih odnosa“, koji su na najvišem nivou, rekao je Dačić, dodajući da su velika očekivanja i od predstojećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednik Putina u Sočiju 4. decembra.

Dačić je zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu Rusije po pitanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

Prema njegovim rečima, nastavlja se saradnja sa Rusijom na svim pitanjima i očekuje veći nivo trgovinske razmene.

„Prošle godine razmena je premašila tri milijarde dolara, a cilj je da u narednih godinu dana premaši četiri milijarde dolara“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će se Beograd truditi da unapredimo vojnu saradnju sa Moskvom i dodao da ta saradnja nije usmerena ni protiv koga već samo jačanju vojnih kapaciteta Srbije.

Povodom Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), izmedju Moskve i Vašingtona, koji je zvanično je prestao da važi u avgustu, i inicijativi Moskve da se primeni moratorijum na razmeštanje oružja zabranjenog tim sporazumom, Aleksandar Gruško je potvrdio da ta inicijativa ostaje na snazi.

Njen cilj je, kako je naveo ruski zvaničnik, „da se Evropa ne pretvori u arenu vojne konfrontacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari