Hadžifejzović: Vučić je sam otvorio ratnu priču 1

„Aleksandar Vučić je bio je otvoren tokom intervjua, iznenadio me, donekle, mislim da je bio i hrabar, jer znamo svi da ne daje intervjue novinarima koji će ga svašta pitati“.

To kaže za Danas Senad Hadžifejzović, bosanskohercegovački novinar i voditelj, odnosno vlasnik televizije Face TV, koji je imao priliku da napravi intervju sa predsednikom Srbije tokom njegove prekjučerašnje posete Sarajevu.

Intervju koji je Hadžifejzović napravio biće objavljen sutra, u petak, a najava ovog razgovora, pod naslovom „Aleksandre Vučiću, jesi li pucao na Sarajevo?!“, tokom jučerašnjeg dana, eksplodirala je širom regiona.

Na odgovore Vučića na ovo ali i druga pitanja koja se, iz kratke najave intervjua, mogu nazreti, poput onih, da li će se Republika Srpska pripojiti Srbiji, ili, pak, agresorskoj ulozi Srbije u ratu sa Bosnom javnost će saznati po emitovanju, a Senada Hadžifejzovića pitali smo o utiscima nakon razgovora sa predsednikom Srbije, bivšim funkcionerom Srpske radikalne stranke, i onim koji je, tokom opsade Sarajeva, sa svojim liderom, osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem, obilazio brda, mesta granitiranja glavnog grada BiH.

– Na onim pitanjima na kojima je izbjegavao odgovor, nisam insistirao što zbog ograničenog vremena intervjua (bilo je planirano desetak minuta najave i pretvorilo se efektnih pola sata „pravog “ intervjua), zbog tog „velikog intervjua uživo“, koji je obećao do 15. aprila, u Beogradu. Imam ga kada pitati… Taj veliki intervju dogovaramo već dvije godine. Ja sam ga javno, u mojoj emisiji, pozvao na intervju („Ajde, Aco!“), nakon njegove izjave da sam „navalentan novinar“, a on je mene nazvao ujutro i prihvatio izazov. No, evo, dvije godine dogovaramo, naši producent i njegovi savjetnici. Bilo mi je vrlo važno da javno kaže ono što je privatno, da prihvata intervju uživo. Čak je on i insistirao da bude uživo – kaže Senad Hadžifejzović.

Hadžifejzović: Vučić je sam otvorio ratnu priču 2

Na osnovu delova koji su objavljeni u najavi intervjua, čini se da Vučić negira da je pucao na ljude, tokom opsade Sarajeva, iako postoji video-zapis na kojem se vidi predsednik Srbije, nekadašnji radikal, kako nosi pušku.

Sagovornika Danasa pitali smo da li veruje odgovoru koji je dobio, i kolika je težina i samog podsticanja i huškanja na pucanje, odnosno prisustvo na brdima oko Sarajeva, u društvu Vučićevog nekadašnjeg lidera Vojislava Šešelja.

– Vučić je sam otvorio tu ratnu priču, to je bilo iznenađenje! Taj snajper… Ja ga se sjećam kao mladog ratnog reportera sa Pala. S kanal se zvala ta monstruozna propagandna „sprava“ Radovana Karadžića. Vučić nije dugo bio reporter, samo je odjednom nestao sa ekrana i pojavio se na ekranima u Srbiji, kraj Šešelja. Naravno da ću ga pitati ovo što vi pitate mene, no ne zaboravimo da se sa kalašnjikovom iznad Sarajeva „slikao“ i Vojislav Koštunica, da je po Sarajevu, što je snimio BBC, pucao književnik Eduard Limonov. A pokojni Zoran Đinđić, što je bio strašan šok za nas u Sarajevu, „popeo“ se na brda iznad grada i bio s vojskom koja ja razarala grad – kaže Senad Hadžifejzović.

Na pitanje o dvoličnosti odnosa prema celovitosti BiH, koja se izražava u oprečnim postupcima i stavovima srpskog predsednika, u zavisnosti od toga kome i kada obraća, sagovornik našeg lista kaže: „Pitao sam ga to, zašto uvijek kada je sa Dodikom, javno, na pres-konferencijama, dopušta Dodiku da razvaljuje BiH, prijeti otcjepljenjem, zašto ga ne zaustavi, ispravi?“

– Zašto on, Vučić, na istim konferencijama govori da priznaje „dejtonsku Bosnu“, državu, a onda pusti Dodika da RS naziva državom. Dok god srbijanski radikali, desničari budu doživljavali RS kao jedini ratni plijen, Bosna neće biti mirna. RS je politički profitablna tema, na njoj se u Srbiji dobijaju izbori. RS je kompenzacija za Kosovo, RS treba Vučiću, ne znam samo da li mu više treba Dodik… – zaključuje Senad Hadžifejzović.

Nacionalisti se menjaju ali – na gore

U jednom delu najave za intervju čuje se kako Vučić kaže da se samo magarac ne menja. Na pitanje da li se Vučić promenio ili samo prilagodio aktuelnim okolnostima u kojima je rat kao opcija isključen, Senad Hadžifejzović kaže da veruje da se ljudi menjaju, na gore ili na bolje.

– Vučić se donekle promijenio, onoliko koliko je realno shvatio da se ratnom radikalnom politikom danas ne postižu ratni ciljevi niti čuva ratni plijen. Ne vjerujem u radikalne promjene radikalne politike. Pogledajte u BiH, svi „naši“ nacionalni lideri sve su radikalniji. Oni se mijenjaju, na gore… – kaže Hadžifejzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari