Hajrić: Znak pomeranja fokusa sa državne politike na vernike 1Foto: FoNet/SPC

Ovakve posete su prilika da novi patrijarh Porfirije javno predstavi svoje stavove i budući kurs Srpske pravoslavne crkve – ocenjuje za Danas sociolog Dario Hajrić, koji komentariše trodnevni boravak poglavara SPC na Kosovu u prvim danima Vaskršnjeg posta, te da li tom posetom crkva najavljuje da će ubuduće aktivnije zastupati svoj stav o kosovskom pitanju.

Ipak, Hajrić ukazuje da ne treba očekivati bilo kakve dramatične zaokrete i da je sudeći po prvim Porfirijevim izjavama izvesno da će retorika biti vrlo umerena. Prema njegovim rečima, neće biti bitno samo ono što patrijarh kaže, nego i ono što tokom ta tri dana izostane.

– Njegov prethodnik je o drugima umeo da govori kao o neprijateljima, pa bi čak i izostanak takve terminologije bio mali pomak u pozitivnom smeru. Sama poseta ne mora da znači intenziviranje – SPC je i do sada aktivno zastupala svoje stavove. No, ako Porfirije ima nameru da na bilo koji način koriguje kurs, recimo pomerajući fokus sa državne politike na vernike, ovo će biti prilika da tako nešto signalizira – smatra Hajrić.

Sociolog Đokica Jovanović kaže da trenutno ne može da proceni da li će SPC sa novim patrijarhom u većoj meri nego što je to bio slučaj kada je na njenom čelu bio Irinej u javnosti zastupati svoj stav o Kosovu, koji je svima dobro poznat.

– Mada sam ja uveren da Srpska pravoslavna crkva neće odstupiti od tog stava. Ona naprosto ne može da odstupi, to je ono što je u osnovi njene političke ideologije, ako hoćete. To je neki kontinuum od čega ne odstupa. Sada, kako će se to nadalje odvijati, ja ne znam. Vidim da novi patrijarh pokušava da neke međunarodne veze revitalizuje, što je po mom mišljenju dobro. Ali, to nekako vidim samo kao neku slutnju, neke naznake. Ne primećujem neku koncepciju u tom pravcu – navodi Jovanović.

Patrijarh Porfirije je i lično vezan za Kosovo. Njega je nakon završetka Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta 1986. godine, tadašnji episkop raško-prizrenski, a potom i patrijarh srpski Pavle, rukopoložio u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu kod Suve Reke.

U nedavnom intervjuu za RTS patrijarh Porfirije je izjavio da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je „referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine“.

– Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno – kazao je Porfirije.

Podsetimo, patrijarh Porfirije u pratnji pridvornih monaha u nedelju je otputovao u Pećku patrijaršiju. Kako je tada saopštila Informativna služba SPC, patrijarh će „prva tri dana Vaskršnjeg posta, koji se provode u molitvenom tihovanju, uz uzdržavanje od bilo koje hrane i pića, a nazivaju se Trimirje, provesti u svojoj stavropigijalnoj lavri“.

Razgovor sa Karađorđevićima

Patrijarh Porfirije osveštao je restaurirani časni krst koji ukrašava kupolu Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog na beogradskom Dedinju, saopštila je juče porodica Karađorđević. U saopštenju se navodi da su „nakon svečanog čina osvećenja, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina imali duži razgovor s patrijarhom o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od interesa za naciju i Crkvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari