Halilzad: Ujedinjene nacije – Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je juče da, ukoliko Rusija nastavi da se protivi predloženoj rezoluciji o Kosovu, proces utvrđivanja budućeg statusa će preuzeti Kontakt grupa.
Halilzad je uoči početka zatvorenih konsultacija u Savetu bezbednosti UN, rekao novinarima da će upravo na tom sastanku biti razjašnjeno da li će „Rusija dati Savetu bezbednosti UN da ide napred s predlogom o rezoluciji o Kosovu“. Zatvorene konsultacije u Savetu bezbednosti UN počele su danas posle 17.00 sati po srednjeevropskom vremenu.
– Ako to učine, onda bismo mi to pozdravili. Ako ostanu pri istom stavu, kao i dosad, onda će Kontakt grupa, odnosno države koje su predložile rezolucije, preuzeti upravljanje jednim novim procesom od, kako se navodi u predlogu rezolucije, 120 dana pregovora, ali van Saveta bezbednosti UN, jer je on blokiran – rekao je Halilzad.
On je naveo da bi tada novi proces vodila Kontakt grupa, izražavajući nadu da bi tokom novih pregovora došlo do dogovora između strana. Prema njegovim rečima, Rusija jeste član Kontakt grupe, ali u toj grupi nema veta.
– Mislim da ćemo izaći van procesa Saveta bezbednosti, jer je blokiran – rekao je Halilzad.
Britanski ambasador pri UN Emir Džons Peri izjavio je da su SAD i Evropska unija odlučile da ne bude glasanja u Savetu bezbednosti UN o predlogu rezolucije o Kosovu, već da se iniciraju pregovori Beograda i Prištine, preneo je Rojters.