Han i Mogerini: EU očekuje nastavak reformi na Kosovu i dijaloga sa Beogradom 1Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ (Arhiva)

EU očekuje formiranje nove vlade na Kosovu, čim se završe sve procedure, kako bi Kosovo moglo da nastavi reforme na ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, na sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dijalogu sa Beogradom uz posredovanje EU, saopštili su danas Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

„Očekujemo da svi politički akteri ostanu posvećeni tim procesima, koji su ključni za kosovsku budućnost, za napredak na evropskom putu i, što je još značajnije, za dobrobit ljudi na Kosovu i u celom regionu“, istakli su u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Na poziv predsednika Kosova i nastavljajući podršku demokratskom procesu Kosova, EU je za izbore angažovala Izbornu posmatračku misiju (EU EOM) prevođenu šeficom tima Violom fon Kramon-Taubadel, inače evroposlanicom.

Prema preliminarnom saopštenju Misije koje je objavljeno danas, izbori su bili dobro sprovedeni i transparentni.

Kako je navedeno, kampanja je bila „živa i konkurentna“ na većem delu Kosova ali je osujećena zastrašivanjem u sredinama u kojima žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti treba da budu razrešene, dodaje se.

Narednih meseci EU EOM će podneti konačan izveštaj sa preporukama za buduće izbore i biće potrebno odlučno angažovanje radi uklanjanja nedostataka.

EU, navodi se dalje, očekuje da se sve političke partije konstruktivno angažuju u tom procesu u skladu sa zajedničkom deklaracijom iz aprila 2019. a Unija je spremna da nastavi da podržava to angažovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari