Han: Nema napretka na putu ka EU bez slobode medija 1Foto: Beta/ European-Council-Zucchi-Enzo

Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je danas da su medijske slobode pod pretnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom sveta kao i da bez slobode medija države Zapadnog Balkana ne mogu napredovati na putu ka EU.

U video obraćanju učesnicima konferencije Dani medija EU-Zapadni Balkan Han je rekao da je sloboda medija „u srcu“ Strategije za Zapadni Balkan.

„Sloboda medija je ključni element vladavine prava i važan pokretač demokratskog, transformacijskog procesa. Neće biti napretka na putu ka EU bez slobode medija i i izražavanja“, poručio je Han.

Generalni direktor za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson kazao je da je garantovanje slobode izražavanja preduslov za napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Danijelson je u obraćanju na skupu ukazao da je sloboda izražavanja i medija fundametalno pravo svakog građanina Evrope.

Prema njegovim rečima, sloboda izražavanja i medija deo su temelja na kojima je izgrađena Unija.

„Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka EU i za članstvo. Sloboda izražavanja i medija ne može se pregovarati“, naglasio je Danijelson.

Kako je istakao, rad na unapredjenju medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu važan je za integraciju regiona.

„Nezavisni i kvalitetni mediji su ključni za ostvarivanje osnovnih sloboda i nadgledanje rada vlada, zato moramo da branimo nezavisno novinarstvo“, dodao je Danijelson.

Danijelson je istakao da je sloboda medija bezuslovna za države koje hoće u EU.

„Vreme je da naši partneri sa Zapadnog Balkana krenu u ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost evropskim vrednostima i standardima“, rekao je.

On je podsetio da je za period 2014-2020, EU razvila dugoročni strateški pristup kako bi podržala slobodu medija na Zapadnom Balkanu sa oko 20 miliona evra. Programi su namenjeni za podršku slobodi izražavanja i nezavisnim medijima.

Dvodnevna konferencija Dani medija EU-Zapadni Balkan okupila je brojne medijske stručnjake iz regiona i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari