Han podsetio Beograd na "domaće zadatke" 1Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napomenuo je u intervjuu za bečki Kurir da je 2025. godina „okvirni datum“ za prijem novih članica EU.

A da će Srbija biti primljena u taj blok samo ukoliko normalizuje odnose s Kosovom. Prema njegovim rečima, ta godina „nije fiksni datum, već simbolični koji treba da motiviše region“. Takvu poruku Han je poslao uoči objavljivanja Strategije za proširenje EU, koju će Evropska komisija obelodaniti u utorak. Diplomatski izvori Danasa i stručnjaci za evropske integracije ocenjuju da poruke zvaničnika iz Brisela „ne predstavljaju novost“ i da je „domaćih zadataka“ koje treba ispuniti u narednoj fazi pridruživanja Uniji svestan i Beograd.

„Čak i za Srbiju bi to bilo veoma ambiciozno, ali teoretski moguće. Međutim samo ako brzo budu sprovedene odlučujuće reforme i odnos sa Kosovom obavezujuće i trajno normalizovan. U procesu proširenja nema blanko čeka ili prečica, računaju se samo individualni reformski rezultati. Kvalitet je ispred brzine“, istakao je Han. Evropski komesar je ukazao da kao i drugi kandidati za članstvo Srbija mora da se usredsredi na tri cilja – jačanje demokratije i pravne države, sprovođenje ekonomskih reformi, kao i reformi tržišta rada, te na regionalno pomirenje sa susedima, uključujući rešavanje kosovskog pitanja.

Diplomate nezvanično ocenjuju da je rešavanje kosovskog pitanja i dalje „uslov svih uslova“ za prijem Srbije u „evropsku porodicu naroda“, ali da će pojedine države, naročito Nemačka i baltičke zemlje, „podjednako insistirati na uspostavljanju vladavine prava i sprovođenju ekonomskih reformi“.

„Niko u EU više nije spreman da ponavlja greške iz prethodnih talasa proširenja, i uvozi zamrznute konflikte, kao što je to bio slučaj sa Kiprom, niti da prima u članstvo države koje nisu ispunile reforme u domenu pravosuđa, poput Rumunije i Bugarske“, ocenjuju naši sagovornici.

Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike, komentariše za Danas da su „konkretni uslovi za prijem Srbije u članstvo u EU već četiri godine dobro poznati i ponavljani od strane evropskih zvaničnika.

– Ukoliko je ranije bio utisak da su politička pitanja presudna za napredak ka članstvu, čini se da sada EU ne samo formalno, već i stvarno postavlja pitanje Kosova u istu ravan sa pitanjima vladavine prava, a onda i povezanim ekonomskim pitanjima i reformom javne uprave. Naredni period će pokazati koliko će ponuđena perspektiva članstva u EU uticati da se dramatično stanje u oblasti vladavine prava popravi, kaže naša sagovornica.

Kurc: Nastavićemo podršku Srbiji

Beč – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu u EU, kao i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana. On je dodao da će to biti jedan od prioriteta predsedavanja Beča EU u drugoj polovini ove godine. „Kao ministar spoljnih poslova pružao sam podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i to ću činiti i kao šef vlade“, naglasio je on. Kurc je u petak, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču, na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je Austrija u tesnom kontaktu sa Bugarskom, aktuelnim predsedavajućim EU, i da je cilj obe zemlje da se u ovoj godini napravi veliki napredak po pitanju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari