Han: Žeželjev most je simbol evropske budućnosti Srbije 1Foto: Tviter/Johanes Han

Uklanjanjem plastičnih barijera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Johanes Han simbolično su otvorili drumski saobraćajnicu na Žeželjevom mostu, kojom su i sami prošetali.

Od danas će ovim mostom moći da idu i četvorotočkaši, dok od marta saobraćaju vozovi. Puna cena mosta je 54 miliona evra, a više od polovine novca dala je Evropska unija.

Nakon 19 godina Novosađani su u punom kapacitetu ponovo dobili Žeželjev most. Nalazi se na pet stubova, dugačak je 474 metra, a širok je 31,45 metara. Njime, pored vozova, saobraćaju i automobili i biciklisti, a ima i staze za pešake.

Predsednik Aleksandar Vučić i komesar Johanes Han su se rukovali pored info-table. Han je rekao da ne može da zamisli bolji simbol od mosta da opiše proces evrointegracija.

„Evrointegracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, prošlosti i budućnosti“, rekao je Han ističući da je ovaj most simbol evropske budućnosti Srbije.

„Danas stojimo rame uz rame kao partneri, Srbija napreduje ka EU sa našom punom podrškom. Gradimo mostove sa vama a ne za vas“, poručio je Han, a prenosi RTS.

Predsednik Vučić je zahvalio Hanu na pomoći koju je EU dala za izgradnju mosta, nazivajući ga iskrenim prijateljem Srbije.

„Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, nisam srećan i ponosan samo zbog završetka posla, već mi je jasno da se zajednički posao na to i svodi i da je zato važan – na građenje mostova“, rekao je Vučić.

Vučić je citirajući nobelovca Ivu Andrića rekao da nam ništa nije toliko neophodno kao mostovi. „Preko ovog mosta stižemo u Srbiju brzih vozova, bez provalija koje je nemoguće preći“, rekao je predsednik.

http://

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas RTS-u da se ovaj most nalazi na koridoru koji železnicom povezuje Beograd i Budimpeštu, ali i olakšava funkcionisanje teškog drumskog saobraćaja.

Ovaj most ostao je upamćen jer je pružio najveći otpor bombama i, ističe Vučević, najviše se čekalo da se ponovo izgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari