Haradinaj: Korekcija granica kamuflaža za podelu Kosova 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ/EPA

Predlog o korekciji granica je samo kamuflaža za podelu Kosova, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i dodao da je za sveobuhvatni sporazum, koji uključuje uzajamno priznanje, ali ne i dogovor koji je zasnovan na razmeni teritorija i korekciji granica.

On je na konferenciji za medije rekao da nije promenio svoj stav ni nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, ali nije želeo da otkrije koje je poruke američki diplomata uputio vlastima i opoziciji, preneo je RTK2.

„Ništa se nije promenilo u onome što sam govorio ranije, mogu da ponovim, četiri meseca iznosimo jasne stavove, jesmo za sveobuhvatni sporazum koji uključuje recipročno priznanje, nismo za dogovor koji je zasnovan na teritoriji i granicama. To je samo kamuflaža za podelu Kosova“, rekao je Haradinaj.

Govoreći o predlogu skupštinske rezolucije o dijalogu, Haradinaj je istakao da je dobro imati dokument koji će odrediti šta se sme, a šta ne sme u razgovorima sa Beogradom.

„Dobro je da se izglasa rezolucija koja će sadržati šta se može, šta predstavlja dijalog, koji su njegovi glavni okviri i šta ne smemo u dijalogu. Postoji ranija rezolucija prema kojoj niko nema pravo da pregovara o granicama i teritoriji, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo, jer uveravam vas, mnogo kasnimo, procesi teku i završavaju se, a mi još govorimo o tome šta ne možemo“, rekao je Haradinaj.

Predsednik Vlade Kosova je uveren da u budućnosti niko neće iznenaditi Kosovo nekim sporazumom u pogledu granica. Konferencija za medije premijera Kosova je održana posle sednice vlade na kojoj je razmatran Nacrt bužeta za narednu godine u iznosu od dve milijarde i 370 miliona evra.

Haradinaj je odbranu odredio kao jedan od prioriteta vlade. Novim budžetom je obuhvaćeno povećanje penzija, najavio je premijer kosovske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari