Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Kosovo bi delovalo po mnogim pitanjima, kada bi ono bilo sigurnije po pitanju svoje perspektive. Jedan novi pristup Srbije – da se obrati EU i da uporedjuje Kosovo sa Katalonijom, ne olakšava ove teme i otežava klimu. Mi nismo kandidat u EU, jedino imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Haradinaj je rekao da proces dijaloga sada predvodi predsednik Kosova Hašim Tači, ali je dodao da je u toku priprema platforme o očekivanjima Kosova iz ovog dijaloga, kako bi taj proces bio na usluzi građana.

On je rekao da će vlada podržati agendu predsednika o dijalogu i dodao da očekuje i angažman opozicije u tom procesu.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, on je ocenio da Kosovo treba da deluje po tom pitanju onako kako je Ustavni sud doneo odluku, a kada je utvrdio da su pojedini delovi sporazuma o Zajednici u suprotnosti sa Ustavom i da oni treba da se harmonizuju sa kosovskim zakonodavstvom.

Ovo je veoma zakasnela faza za Kosovo. Još uvek nemamo liberalizaciju viza. Još uvek nismo napredovali na putu ka NATO. Još uvek nismo dali ustavno ime i mandat vojci Kosova. Neki od ovih procesa bi unapredili kapacitete i mogućnosti Kosova da poduzme smele korake kada se radi o pojedinim pitanjima u zemlji, istakao je Haradinaj.

On je rekao i da je Kosovo ove godine prošlo kroz izborne procese i da je u tom smislu neodrživa politička agenda doprinela tome da se prijem Kosova u Interpol i UNESCO razmotri.

„Što se tiče Interpola, mi smo već krenuli sa radom kako bi se sledeće godine prijavili za prijem, a što se tiče UNESCO, to će biti za dve godine, a u međuvremenu potrebna je jedna ozbiljnija mobilizacija“, izjavio je Haradinaj u intervjuu za RSE.

On je istakao da je na Kosovu nedostajao ozbiljan rad po tom pitanju, ali je takođe naveo da se mora preispitati i ponašenje zvaničnog Beograda, a kada je u pitanju njihova opstrukcija prilikom članstva Kosova u međunarodne organizacije.

Haradinaj je istakao da Kosovo mora da reši i pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, a da trenutna verzija demarkacije nema dvotrećinsku većinu u Skupštini.

„Crna Gora je uradila svoj posao i ratifikovala je taj sporazum. Kosovo to ne uspeva da uradi, a obraloženje je da su nalazi komisije pogrešni. Mi smo u procesu u potrazi za istinom, i kada budemo utvrdili stanje, onda ćemo se obratiti svim političkim i međunarodnim partnerima kako bi se to pitanje rešilo. Postoji standardna procedura između dve zemlje kada takvi sporovi postoje, i mi ćemo to ispoštovati“, naveo je Haradinaj.