Haradinaj: Kurti prevarant 1Foto: Beta/AP Photo/Michael Corder

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Aljbin Kurti prevarant ukoliko je Glauk Konjufca izabran za predsednika skupštine bez prethodnog dogovora sa Demokratskim savezom Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema njegovom mišljenju, politički partner ne bi trebalo da bude stavljen pred svršen čin, a da se od njega potom traži podrška, prenosi Kosovo onlajn.

Haradinaj, koji i dalje predvodi izvršnu vlast do stvaranja novih institucija, ne isključuje mogućnost novih izbora. Premijer u ostavci smatra da je konstituisanje novog skupštinskog saveza dobro za zemlju jer utire put formiranju nove vlade. Pema njegovim rečima, partneri bi trebalo da rade prema dogovoru, a ne da se služe prevarama.

On dodaje da je teško pretpostaviti kako će proces teći, ali kaže da postoji realna mogućnost za nove izbore, ako se u predviđenim rokovima ne izgrade institucije.

“Ako Kurti to ne učini, predsednik odlučuje na osnovu ustavnih ovlašćenja. Može da mu dodeli mandat, a može i da zameni kandidata koji može doći iz pobedničke stranke. Postoji mogućnost da mandat prenese onome ko ima većinu”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari