Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Bio sam dosta pažljiv u iznošenju primedbi u vezi sa evropskom agendom, a jedna se odnosi i na šeficu diplomatije Evropske unije Mogerini, koja je stvorila poteškoće dijalogom o teritorijalnim razmenama, što je dovelo do političkih trauma, rekao je premijer Kosova.

Vlada radi na sprovođenju SSP, ali je za građane i dalje bolno što još ne mogu slobodno da se kreću, rekao je premijer Kosova izražavajući nadu da će Kosovo ubrzo dobiti viznu liberalizaciju.

Dobro je što je Evropski parlament dao pozitivnu preporuku slobodi kretanja, što bi dovelo do obostrane koristi jer bi Evropa imala skoro dva miliona potrošača, turista, rekao je Haradinaj i napomenuo da Kosovo ne izvozi ni izbeglice, ni kriminal, i da ima unapređen pravni sistem koji se otvoreno suočava sa problemima.

Prema rečima Haradinaja, SSP je odličan i Kosovo se obavezalo da će izvršiti svoje međunarodne obaveze u oblasti jačanja demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformi administracije i osnaživanju bezbednosti.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je pozvala Vladu da radi na sprovođenju reformi u borbi protiv korupcije.

Prema njenim rečima, SSP pruža konkretne instrumente za jačanje vladavine prava kroz reforme javne uprave, otvaranje radnih mesta, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Želimo da vidimo kako će se ova sredstva koristiti za ekonomski razvoj i održivost zemlje. Nažalost, politički interesi su rezultirali otkazivanjem velikih projekata Evropske unije, rekla je Apostolova.

Povezani tekstovi