Haradinaj: Nemačka podržava sporazum uz uzajmno priznanje i u sadašnjim granicama 1Foto: Facebook /Ramuš Hradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je Kosovo zainteresovano za postizanje sporazuma koji podrazumeva priznanje dve zemlje u postojećim granicama.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Haradinaj se tokom dana susreo sa zamenikom predsednika Bundestaga Johanom Davidom Vadefulom, zamenikom predsednika parlamentarne grupe Hrišćansko demokratske unije / Hrišćansko socijalne unije (CDU/CSU) Kristijanom Šmitom i Peterom Baierom i zahvalio se poslanicima Bundestaga na njihovoj kontinuiranoj podršci i posebnom doprinosu koji su dali Kosovu u svim periodima izgradnje države, kao i na evroatlantskom putu.

„Tokom sastanka, on je informisao poslanike Bundestaga o napretku Kosova, posvećenosti Vlade ekonomskom razvoju, jačanju vladavine zakona i reda, agendi evropske reforme i evroatlantskoj orijentaciji Kosova. Građani i institucije Kosova su uvek zahvalni za podršku države Nemačke, za napredak svih sektora na Kosovu“, rekao je kosovski premijer.

On je kazao da je sa nemačkim poslanicima govorio o svim pitanjima od značaja za zemlju za unapređenje saradnje između dve zemlje.

„Mi smo u fazi ekonomskog razvoja i pomoć Nemačke je od izuzetnog značaja za Kosovo u ovoj fazi“, rekao je Haradinaj.

Među temama sastanka bila je liberalizacija viznog režima kao neophodno pitanje za građane Kosova i zbog toga se Haradinaj zahvalio Nemačkoj na podršci u tom procesu.

Takođe, Haradinaj je izrazio spremnost za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, sa naglaskom na ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravlje i produbljivanje političke saradnje.

Nemački poslanici su tom prilikom potvrdili kontinuiranu podršku Nemačke političkim procesima, posebno u procesu dijaloga sa Srbijom za postizanje konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje na postojećim granicama, kao i evroatlantski put Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari