Haradinaj: Nemamo teritorijalnih pretenzija prema Srbiji, niti dajemo teritoriju za priznanje 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da Kosovo nema teritorijalnih pretenzija ni prema jednoj zemlji, da je tako utvrđeno u Ustavu i da Priština neće tražiti da priznanje od Srbije bude uslovljeno davanjem teritorije.

On je posle sednice Vlade Kosova rekao da ne zna u kom je kontekstu predsednik Kosova Hašim Tači pominjao pripajanje Preševske doline Kosovu ali da Priština nema teritorijalne pretenzije niti traži priznanje da bi dala teritoriju.

„Ako je to cena, onda nemamo potrebe za priznanjem, možemo još da čekamo. Možemo bez sporazuma“, kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, otvaranje pitanja granica je agenda Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

Kosovski premijer je rekao da će taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinuta nakon što na stolu dijaloga bude video ugovor o međusobnom priznanju.

„Mi smo za to da se vratimo dijalogu, koji se ne povezuje sa taksom, kako bi smo postigli sveobuhvatni sporazum. Mi nismo za sporazum koji za osnovu ima promenu granica i teritorija. To je korak nazad“, kazao je Haradinaj i dodao da je otvaranje tog pitanja „agenda Putina da Balkan ostane otvoren“.

Prema njegovim rečima, niko ne može da garantuje šta će se dogoditi ako se otvori pitanje granica.

„Otvoriće se kriza i tragedija u regionu“, smatra Haradinaj.

On je kazao da je granica između Kosova i Srbije duga 381 kilometar i da je ona tolika bila kao administrativna granica Kosova i Srbije u bivšoj Jugoslaviji.

„Tadašnjim Ustavom se nije mogla jednostrano promeniti. Odlukom Međunarodnog suda pravde to su granice Kosova, koje poštuje i Srbija“, rekao je Haradinaj.

On je ocenio neiskrenim reakcije iz Srbije po kojoj nova ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Dijana Živić ne predstavlja srpsku populaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari