Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kako prenosi RTK 2,  Haradinaja je ispred sedišta Vlade Albanije dočekao premijer te zemlje Edi Rama, uz najviše počasti i postrojenom jedinicom garde Vojske Albanije. Dvojica premijera složila su se da bi Albanija i Kosovo trabalo da imaju slobodnu trgovinu.

,,Složili smo se da ujedinjenje našeg tržišta treba da predhodi ujedinjenju regionalnog tržišta. I u suprotnosti sa svima onima koji u tome vide neku teoriju zavere u regionalnoj saradnji, želim da naglasim da Albanija i Kosovo imaju sve raspoložive mogućnosti da budu model za stvaranje regionalnog ekonomskog područja”, rekao je Rama, navodi RTK 2.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu predsednika vlada rečeno je i da će projekat ujedinjenja granica biti završen 27. novembra u luci Drač. Rama je takođe dodao da su se obe strane složile da uspostave zajednička konzularna i diplomatska predstavništva za sve albance sa Kosova i iz Albanije.

,,Albanija i Albanci su uvek bili uz nas. Drago nam je da danas vidimo da Albanija i Kosovo imaju vrlo uticajne saveznike u svetu, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Odlučni smo da idemo napred na našem putu ka Evropskoj uniji, zajedno sa Albanijom. Narod Kosova je oduvek pokazao poštovanje prema manjinama koje žive na Kosovu, i voljni smo da to poštovanje proširimo prema svojim komšijama. Na našem putu državnosti imamo izazove, ali osećamo da imamo Albaniju i premijera Ramu uz nas”, rekao je Haradinaj.

Obojica premijera su istakla da je neobjašnjivo zbog čega Srbija blokira članstvo Kosova u Unesko. Haradinaj je rekao da će Kosovo biti veoma bitan član ove organizacije, dok je Rama naveo da Srbija time više gubi nego Kosovo, jer prema njegovom mišljenju, ako kulturno nasleđe Srba na Kosovu ima posebnu vrednost za Srbiju, onda bi ona trebalo da insistira na članstvu Kosova.