Haradinaj: Nikada nisam pretio svedocima 1Foto: Beta/AP Photo/Michael Corder

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da nikada nije pretio svedocima i da je dokazano da je pogrešno da se ti navodi povezuju s njegovim slučajem.

„Ja to nikada nisam činio i nikada to nije učinio neko drugi, makar ne uz moje znanje. Bio je jedan svedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek posle njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svedoka optužnice protiv mene“, rekao je Haradinaj u intervjuu za nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Haradinaj je kazao i da je 2011. u Beogradu tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao da u njegovom slučaju „nije ubijen ni jedan jedini svedok na listi optužnice ili u programu zaštite svedoka“, prenosi Dojče vele.

„Na drugom suđenju protiv mene u Hagu sudije su čak potvrdile da sam naredio da se svedocima ne preti. Svako ko je trebalo da svedoči protiv mene na suđenjima mogao je to i da učini“, naveo je kosovski premijer u ostavci.

On je rekao da je „bilo slučajeva kada su ljudi pokušavali da uđu u program zaštite svedoka kako bi imali bolji život u drugoj zemlji“.

„Ponudili su da sarađuju s tužilaštvom samo ukoliko budu primljeni u program zaštite svedoka pod novim identitetom. Oni su otišli toliko daleko da su lagali pred sudom, što su iskusne sudije primetile. To se ranije često dešavalo“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je govorio i o saslušanju 24. jula, kada se pred Specijalizovanim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu branio ćutanjem tokom davanja iskaza u svojstvu osumnjičenog.

Rekao je da su istražitelji hteli da saznaju više o osnivanju OVK i njegovoj ulozi u tome, da „nije bio suočen sa specifičnim optužbama“ i da mu je zbog toga „advokat savetovao da se ne izjašnjava konkretno“.

Naveo je da je ispitivanje trajalo sat vremena, da o optužnici ne zna ništa, i dodao da su osnivanje OVK i njegova uloga u tome dokumentovani u prethodna dva procesa koji su ukupno trajali osam godina i posle kojih je oslobođen.

Haradinaj je rekao i da je za njega bilo „veliko iznenađenje“ što je ponovo pozvan pred sud zbog zločina OVK i nagovestio da bi njegovo protivljenje promenama granica u regionu moglo da bude faktor koji je uticao da dobije poziv u svojstvu osumnjičenog.

„Nije tajna da se protivim promenama granica u našem regionu koje podržava i deo međunarodne zajednice. Smatram da je to previše opasno. Stoga kažem da će takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije ostati sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova. Suočavajući se s takvim okolnostima, postoje mnoge teorije i nagađanja kako je došlo do toga da sam sada pozvan“, kazao je Haradinaj na pitanje da li se slaže sa stavom da je Specijalni sud za Kosovo instrument za disciplinovanje kosovskih političara koji se ne pridržavaju onoga što nalaže Zapad.

Na konstataciju novinara frankfurtskog lista da se čini da ga je „uvođenje carina (Srbiji i BiH) koštalo podrške u Vašingtonu, jer predsednik SAD Donald Tramp podržava promene granica i razmenu teritorija između Srbije i Kosova“, Haradinaj je naveo da je „bio svestan mogućih posledica“.

„Ali uvek sam bio iskren prema našim saveznicima u Vašingtonu i Evropi, govoreći im da promene granica ugrožavaju stabilnost na Kosovu i u čitavom regionu. Osim toga, veoma je teško otvoriti naše tržište susednoj zemlji koja negira naše postojanje i preti nam. Stoga na Kosovu postoji konsenzus da carine ostaju dok ne dođe do priznanja (od Srbije)“, dodao je kosovski premijer u ostavci.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku na mesto premijera pošto je dobio poziv za saslušanje pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari