Haradinaj: Pitanje ekonomije neodvojivo od priznanja Kosova 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je posle sednice Vlade rekao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu predložio da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

„Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se doneti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna. U vremenskom aspektu, nešto što se pripremi danas ne može o tome danas i da se odluči, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, kao i kada su spremne i ostale teme“, kazao je Haradinaj.

Kazao je da je Kosovo predvidelo mogućnost da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bili bi spremni da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

„Ukoliko je pripremljen sporazum o priznanju, daćemo šansu sporazumu. Ne želimo da ometamo sporazum ili da kasnimo sa njim. Ali, nećemo više ići po principu ‘jedan po jedan’, već će biti sve odjednom. Želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je istakao da visoko ceni podršku koju je komesar Han dao, ali da je to, kao i svako drugo poglavlje povezano sa temom priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazumu, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj.

Komentarišuči izjave predsednika i ministra spoljnih poslova Srbije, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da nikada neće priznati Kosovo, Haradinaj je poručio da ako oni kažu nikada i „mi nikada nećemo ukloniti taksu“.

„Ako Srbija nastavi da se ponaša štetno po Kosovo, kao što je lobiranje protiv nezavisnosti, Kosovo će proceniti kako da se ponaša dalje i koje će mere preduzeti“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da su kosovske vlasti zbog pisma predsednika SAD Donalnda Trampa odustale od drugih mera koje su planirali da preduzmu.