Haradinaj ostaje u pritvoru u Francuskoj 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ostaće u pritvoru u Francuskoj sve dok Srbija ne podnese zvaničan zahtev za izručenje, saopštio je francuski apelacioni sud, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija od Francuske tražiti izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je u toj državi uhapšen u sredu po međunarodnoj poternici Srbije.

„Nego šta nego ćemo da tražimo“, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija tražiti izručenje Haradinaja, bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova, koga Srbija tereti zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. Haradinaja je u sredu uhapsila francuska granična policija na aerodromu u Bazelu, nakon što je doputovao avionom iz Prištine, a kod sebe je imao diplomatski pasoš. Ovo je drugi put da je on zadržan zbog srpske poternice – Haradinaj je 2015. zadržan po poternici Srbije u LJubljani. Iako se očekivalo da će sud u francuskom gradu Kolmaru pustiti Haradinaja, već odmah u četvrtak, i da on svakako neće biti izručen Srbiji, njegovo zadržavanje izazvalo je brojna politička reagovanja. Tako je izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila od Brisela da izvrši pritisak na Beograd da Haradinaj bude pušten. „Zadržavanje zastarelih međunarodnih naloga za hapšenje iz 2004. od strane Srbije, koja je u dijalogu, pod posredovanjem EU, sa Kosovom je potpuno neprihvatljivo“, poručila je ona u saopštenju. Prema njenim rečima, teško je razumeti zašto je Francuska, kao zemlja koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova.

Sa druge strane srpski premijer je izjavio da tužilaštvo Srbije ima brojne dokaze, „mnogo optužujuće stvari protiv Haradinaja“. „Bilo bi veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima, jer će se onda postaviti pitanje i nama kako ćemo da postupimo u nekim sličnim recipročnim situacijama“, naveo je Vučić.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, ocenjuje za Danas da je vrlo indikativno što je sud u Francuskoj raspravljao o tome da li je poternica protiv Haradinaja politički motivisana, „što pokazuje nizak stepen poverenja u optužbe koje dolaze iz Srbije“, kao i o tome da li se optužnica odnosi na ono za šta je Haradinaju dva puta suđeno u Hagu.

– Ne verujem da će Haradinaj biti izručen Srbiji jer od desetine optužnica koje je Srbija slala samo je u jednom slučaju bilo izručenje. Srbija treba da izgradi pravnu državu, što znači da je potrebno da ministarka pravde, tužioci i ostali pregledaju sve optužnice i sve „crne liste“, kako bi se izbeglo korišćenje političkih kriterijuma Slobodana Miloševića iz 1998. i 1999. prilikom podizanja optužnica. Ako Haradinaj ne bude izručen, suočićemo se sa velikim posledicama po ugled Srbije, Srba na Kosovu, kao i kada je reč o ispunjavanju kriterijuma iz poglavlja 24 u pregovorima o članstvu u EU, smatra naš sagovornik.

Janjić ističe da u slučaju Haradinaja „Srbija može da dobije pravnu, međunarodnu i političku šamarčinu koja joj nije potrebna u ovim teškim vremenima“.

Florijan Ćehaja, direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, kaže za Danas da je Haradinaj uhapšen „očigledno zbog dopunjene optužnice Srbije“.

– Tehnički govoreći, države mogu da dopunjavaju i izdaju poternice, a u slučaju Haradinaja sigurno postoji i politički interes da mu se stvore nevolje. Takođe, takav potez može potencijalno da uništi aktuelni dijalog u Briselu zbog povećanog pritiska javnosti na Kosovu da se taj dijalog obustavi. S druge strane, mislim da Kosovo može da primeni mere reciprociteta tako što će izdati poternice za osumnjičene ratne zločince iz Srbije čiji će ulazak na Kosovo biti blokiran dok se ne pronađe političko rešenje u vezi sa optužnicama. Imajući u vidu moguće članstvo Kosova u Interpolu kasnije ove godine, očekuje se da će mere reciprociteta biti preduzete kako bi se uspostavio konsenzus o ovom pitanju. Podsećanja radi, Hrvatska takođe upozorava svoje građane u vezi sa ovom temom jer Srbija retroaktivno izdaje poternice za celu teritoriju bivše Jugoslavije, ukazuje Ćehaja.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj oslobođen je 2012. pred Haškim tribunalom odgovornosti za zločine nad nealbanskim stanovništvom.

 

Rama: Neverovatno da poternica nije izbrisana iz kompjutera’]

Albanski premijer Edi Rama ocenio je da je hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg haškog optuženika Ramuša Haradinaja po optužnici iz Srbije „apsurdno“ i „skandalozno“. „Hapšenje Haradinaja je apsurd! Neverovatno je da poternica iz Srbije još nije izbrisana iz kompjutera Evropske unije. Skandalozno!“, napisao je Rama na tviteru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari