Haradinaj: Radimo na stvaranju što povoljnijih uslova za preduzetnike na Kosovu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je Vlada na čijem je čelu angažovana za stvaranje što boljih uslova za privrednike na Kosovu.

Haradinaj je na otvaranju 20-tog Međunarodnog sajma u Prištini izjavio da su u toku izmene i dopune nekoliko zakonskih rešenja koja će omogućiti daleko bolje uslove za privređivanje na Kosovu.

Najavio je da izgradnja autoputa „Arber Djaferi“ koji povezuje Kosovo sa Makedonijom na teritoriji Kosova, biti završena krajem maja.

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je kazao da kosovske kompanije učešćem na sajmovima i izložbama promovišu svoju proizvodnju na domaćem, regionalnom i svetskom tržištu i pozvao građane Kosova da kupuju domaću robu.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da je sajam glavna mogućnost za promociju privrede.

„Imajući u vidu da je 2019. proglašena godinom privrede bilo bi dobro da se Vlada usredsredi na podršku proizvodnje i zapošljavanja“, kazao je Rukići.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje sto kompanija sa Kosova i iz regiona. Među njima nema ni jedna kompanija iz Srbije.

Po saznanjima agencije Beta interesovanje za učešće na sajmu od strane srpskih privrednika bilo je veliko, ali se Privredna komora Kosova opredelila za reciprocitet.

Naime, na prošlogodišnjem sajmu je učestvovalo više od 70 kompanija iz Srbije, ali, kako tvrde kosovske vlasti, uprkos interesovanju kosovskih kompanija da izlažu na sajmovima u Srbiji to im od strane srpskih vlasti nije omogućeno, ili je prihvaćeno učešće jedne do dve kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari