Haradinaj: Sprečiti novu tragediju 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su redizajniranje granica i razmena teritorija poziv za novu tragediju na Balkanu i ocenio da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi ovim idejama, javlja Kossev.

„Nastavak javne rasprave o redizajniranju granica i razmeni teritorija je poziv za novu tragediju na Balkanu, što vodi u destabilizaciju, nesigurnost i rizikuje dugoročnu političku i bezbednosnu investiciju za stabilnost i mir na Kosovu i u regionu“, rekao je Haradinaj.

On je naglasio da će, kao premijer Kosova, nastaviti snažno da se odupire ovim razornim idejama i pozvao je sve prijateljske zemlje i međunarodne institucije koje pomažu Kosovu da se suprotstave destruktivnim idejama i ne dozvole im da stignu za sto na kojem se donose odluke.

Haradinaj je poručio i da je narod Kosova zahvalan „dugoročnom angažmanu SAD, EU i drugih prijateljskih zemalja međunarodne zajednice“ i da kosovske institucije „dosledno doprinose održivom pomirenju“.

„Bili smo odlučni i nezaustaviljivo radimo, posebno da uspostavimo dobre odnose sa svim našim susedima, uključujući i Republiku Srbiju. Mi smo platili skupu cenu za mir koji imamo danas i ne želimo da se vratimo u opasne scenarije i da nastavimo sa novom NATO intervencijom“, istakao je Haradinaj.

On smatra da će završni, pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije biti presudan korak za osiguranje stabilnosti i mira u regionu.

Međusobno priznanje i trajni mir moraju da budu jedini verodostojan rezultat ovog dogovora, zaključio je kosovski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari