Haradinaj: Srpske vlasti zaustavile Jakovljevića na Merdarama, neprihvatljiv 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj osudio je danas u ime Vlade Kosova zaustavljanje savetnika kosovskog ministra rada i socijalnog staranja Nebojše Jakovljevića na prelazu Merdare od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu napisao da je to „orkestrirana kampanja pritisaka vlasti u Srbiji sa ciljem pretnje bezbednosti Kosova“ i „pritisak i pretnja Srbije prema Srbima, građanima Kosova“.

„Zaustavljanje Nebojše Jakovljevića od srpskih vlasti u Merdaru je još jedan u nizu neprihvatljivih i kažnjivih dela. Kosovo je opredeljeno za dijalog koji će omogućiti postizanje konačnog sporazuma sa susednom državom i ovo je akt koji je protiv tog duha i neprihvatljivo je“, ocenio je Haradinaj.

On je pozvao zvaničnike EU i međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Beograd da odmah zaustavi takvo ponašanje prema građanima Kosova.

„To jasno pokazuje put koji je izabrala Srbija protiv slobode kretanja, evropskog duha saradnje i zajedničkih vrednosti“, napsiao je Haradinaj.

Jakovljević je zadržan na prelazu Merdare nedelju dana nakon što se to dogodilo i zameniku ministra kulture Bobanu Stankoviću.

Oni su članovi Srpske liberalne stranke čiji je lider i poslanik Skupštine Kosova Slobodan Petrović takođe zadržan na Merdaru 8. decembra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari