Haradinaj: Takse ostaju dok nas Srbija ne prizna 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da taksa od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH ostaje na snazi do „međusobnog priznanja Kosova i Srbije“.

Haradinaj je novinarima posle sednice Vlade Kosova kazao da želi da sasluša sugestije i pozive SAD i EU na ukidanje takse ali je i dodao da takva odluka u ovom trenutku „ne može biti doneta“.

„Stremimo tome da ukinemo taksu pošto je to sugestija naših saveznika iz SAD ali takvu odluku povezujemo sa postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju sa Srbijom“, kazao je Haradinaj.

Prethodno je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio da je današnji sastanak sa premijerom Ramušom Haradinajem i američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom bio konstruktivan.

On je naveo da će odluke o važnim procesima, Kosovo donositi u koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima.

„Radićemo zajedno da odluke institucija Kosova o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

On je naveo i da je Kosovo „odlučno da zauvek očuva prijateljstvo i strateško partnerstvo sa SAD“ kao i da se takav odnos „nikada neće promeniti“.

Sastanak Haradinaja i Veseljija sa američkim ambasadorom održan je bez prisustva medija a nijedan od učesnika nije davao izjave.

SAD i EU pozvali su ranije Kosovo da ukine odluku o taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari