Haradinaj zahteva veće učešće SAD u dijalogu sa Srbijom 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem veće učešće SAD u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Vlada Kosova je saopštila da je Kurti informisao Haradinaja o susretima koje je imao sa najvišim predstavnicima Evropske unije u Briselu i o pripremama za proces nastavka dijaloga sa Srbijom.

„Haradinaj je pozvao na veće učešće Sjedinjenih Država u dijalogu sa Evropskom unijom. Naglasio je njegovu i spremnost AAK-a da saradjuju s Vladom na temama od nacionalnog interesa“, navodi se u saopštenju.

Haradinaj je novinarima rekao da se „vidi nedostatak američkog prisustva u dijalogu“ što „narušava ravnotežu interesa Kosova u dijalogu“.

„Bilo bi korisno imenovati američkog izaslanika za dijalog. Ima konfuzije u agendama. Neka se kretanja predstavljaju kao agende Berlinskog procesa, primera radi pitanje sloboda kretanja sa Bosnom. U drugim prilikama kao tehnički proces. Vidimo da glavnu ulogu ima (izaslanik EU Miroslav) Lajčak, ali je to vrlo nizak nivo predstavljanja. Treba da obezbedimo da ne bude iznenadjenja i da ostanemo na onome na što nas obavezuje Ustav zemllje“, kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova je prošle nedelje pozvao lidere opozicionih stranaka u kosovskom parlamentu na sastanke o dijalogu. To je, pored Haradinaja, prihvatio lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku i sastaće se u sredu, dok je v.d. predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj odbio sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari