Haradinaj: Zbog Srbije smo na muci 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da odluka o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije nije odluka želje, već posledica destruktivnog ponašanja Srbije, prenosi RTK2.

Haradinaj je na konferenciji za medije posle sastanka Ministarskog saveta za evropske integracije, odgovarajući na pitanja novinara o povećanim taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da Kosovo ne može beskonačno da trpi destruktivnost Srbije.

Mi smo prisilno doneli tu odluku, nije to odluka želje, to je prva mera koja ima mogućnost da se poveća i koja ima mogućnost da pređe u neke druge mere. To nije urađeno zbog nekog taktiziranja. Ako zvanični Beograd oceni da može da se ponaša tako destruktivno prema Kosovu, onda mi ocenjujemo da ne može roba iz Srbije da se prodaje na Kosovu bez naše destruktivnosti“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da postoji više pisanih izjava srpskih pripadnika bezbednosnih snaga Kosova čijim se porodicama pretilo.Što se tiče odluke, na muci smo, jer susedna zemlja Srbija sa kojom u dijalogu, a koja je i kandidat za članstvo u EU i otvara poglavlja, praktično javno preti porodicama naše zemlje, porodicama pripadnika bezbednosnih snaga Kosova, Srba, ali ne samo Srba. To treba da se prekine jer je tako nešto nedopustivo“, rekao je Haradinaj.

Komentarišući večerašnji susret predsednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Briselu, Haradinaj je rekao da se do sada Kosovo pokazalo kao prihvatljiv partner u dijalogu.

„Bilo bi veoma loše, na primer da se gospodinu Tačiju kaže dođi ti da vodiš dijalog, a tvoji građani neće dobiti liberazlizaciju. I gospodin Tači bi onda sam trebalo da analizira šta da radi, da li treba da ide na ove sastanke tako ili treba da svaka agenda njegove zemlje zavisi od raspoloženja druge zemlje. Zamislite da agenda Srbije zavisi od raspoloženja Kosova“, rekao Haradinaj. Premijer Kosova je rekao i da treba da se pojasni šta je dijalog jer su neke teme u potpunosti bilateralne između Kosova i Evropske unije, poput vizne liberalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari