Haradinajevu Vladu će podržati Pacolijev poslanik? 1Foto: FoNet/AP

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova najavljen je za četvrtak, 10. avgust. Poziv na sednicu stigao je u Sekretarijat parlamenta.

Sednica je u petak prekinuta i nisu izabrani presednik i potpredsednici Skupštine. Dan ranije, u prošli četvrtak poslanicima su samo potvrđeni mandati.

Prištinska štampa pisala je da postoji mogućnost da pokret Samoopredeljenje ne dođe na sednicu u četvrtak. Međutim, poslanici Samoopredeljenja će se ipak pojaviti u Skupštini, odlučeno je u ovoj stranci.

Kako trenutno stvari stoje, u Prištini se očekuje da će u četvrtak biti izabran predsednik Skupštine i to Kadri Veseli, predsednik najveće stranke kosovskih Albanaca, Demokratske partije Kosova. Posle izbora skupštinskih organa, treba da usledi formiranje vlade.

Prema nekim spekulacijama, kako nam prenose naši izvori u Prištini, nova Vlada Kosova mogla biti izabrana do 25. avgusta. A kako se spekuliše, podršku vladi na čijem čelu bi mogao biti Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, i kandidat takozvane ratne koalicije, daće jedan poslanik stranke Bedžeta Pacolija, Alternativa za novo Kosovo. Sa tim jednim glasom Vlada bi imala tanku većinu od 61 poslanika i to 41 poslanika sa liste „ratne koalicije“, 10 poslanika Srba i 10 ostalih manjina.

Podsetimo, sednica Skupštine Kosova nastavljena je u petak, ali samo na pola sata, jer nije bilo kvoruma za izbor predsedavajućeg i potpredsednika. Takozvana „ratna koalicija“, koja je po kosovskom Ustavu trebala da predloži kandidata za predsednika parlamenta nije se pojavila u sali, kao ni poslanici Srpske liste i ostalih manjinskih stranaka. Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je u petak u parlamentu da izostanak „ratne koalicije“ na konstitutivnoj sednici znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsednika skupštine, te da vladu treba da formiraju taj pokret i Demokratski savez Kosova sa manjinama. On je dodao da je jedan od razloga za njihov nedolazak to što ne mogu da se dogovore oko kandidata koga bi predložili umesto Kadrija Veselija.

Nakon izbora na Kosovu 120 poslaničkih mesta je podeljeno tako što najviše poslanika – 39, u kosovskoj skupštini ima koalicija „PAN“, sastavljena od Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost i „Inicijative“. Pokret „Samoopredeljenje“ ima 32 poslanika. Koalicija „LAA“ – Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative 29, „Srpska lista“ devet, jedno mesto imaće Samostalna liberalna stranka, a ostalih deset mesta pripašće predstavnicima Bošnjaka, Turaka, Roma, Egipćana i Aškalija.

Hiseni: Nadam se članstvu u Interpolu

Kako je juče preneo RTS, odlazeći kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je da postoje izgledi i da se on nada da će Priština dobiti članstvo u Interpolu u septembru ove godine. „Mislim da ćemo uspeti da obezbedimo neophodne glasove i učiniti sve što je u našoj moći da postignemo ovo“, rekao je Hiseni prištinskim medijima. Dodao je da čak i određene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova pokazuju sklonost da podrže članstvo u Interpolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari