Zvaničnici Kosova ni posle drugog dana razgovora sa predstavnicima SAD i EU nisu prihvatili predlog od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, ali su ponovili da podržavaju brzo razmeštanje Euleksa na Kosovu. Posle sastanka sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Danijelom Fridom i visokim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će Priština sa predstavnicima EU usko sarađivati u razmeštanju Euleksa.

Premijer Kosova Hašim Tači kategorično je poručio da Kosovo ne može prihvatiti plan od šest tačaka. On je, međutim, poručio da će Priština prihvatiti Euleks na teritoriji Kosova i po uslovima koji nisu za nju povoljni, ali samo uz podršku Evropske unije. „Ukoliko se ta priča (o šest tačaka) završi nepovoljno po Prištinu, mi ćemo je prihvatiti, ali ne zbog Beograda, već uz podršku EU, kazao je Tači za Radio B92.

„San Beograda o Kosovu treba jednom zauvek da umre“, rekao je Tači i dodao da neće biti nikakvog dijaloga sa Beogradom o suverenitetu Kosova. On je istakao i da ga ne zanima priča o podeli Kosova. Navode o trgovini organima Tači je nazvao izmišljotinama Beograda, smišljenim da se ugrozi ugled Kosova.

Američki zvaničnik Danijel Frid ukazao je da se radi o teškom procesu i da je odbijanje plana od šest tačaka odluka Vlade Kosova, ali da treba ići napred. „Pred sobom imamo teška pitanja… Vlada Kosova iznela je svoj stav i mislimo da sada možemo ići napred i da radimo zajedno. Imamo dobre osnove da idemo napred na produktivan način“, kazao je Frid.

 

 

Teral: Ko je za EU ne može protiv Euleksa

Niš – Žan Fransoa Teral, ambasador Francuske, zemlje koja predsedava Savetu ministara EU, odbio je juče u Nišu da saopšti stav EU povodom različitih predloga Srbije i Kosova o budućem funkcionisanju misije Euleksa. „Ne želim da ulazim u detalje jer se o njima razgovara između svih zainteresovanih strana. Ali, Euleks je napravila Evropska unija, i tu misiju podržava 27 zemalja-članica EU. Euleks je Evropska unija. Niko ko je za EU ne može biti protiv Euleksa“, rekao je Teral, odgovarajući na pitanje kakav će biti stav EU o različitim predlozima Srbije i Kosova o načinu funkcionisanja Euleksa. Teral je dodao da je cilj Euleksa „podržavanje, negovanje i vladavina prava“ na Kosovu. Z.M.

Danas demonstracije zbog misije EU

Priština – Više nevladinih organizacija na Kosovu najavilo je da će danas u Prištini organizovati demonstracije zbog nametanja predloga o razmeštanju Euleksa. Moto protesta, u kojima će učestvovati pripadnici nevladinih organizacija, jeste „svi protiv plana od šest tačaka Ban Ki Muna o Kosovu“. Organizatori protesta najavili su da će demonstracije biti održane i zbog toga što razgovori kosovskih zvaničnika – predsednika i premijera sa međunarodnom zajednicom o šest tačaka predloga Ban Ki Muna, dogovorenog prethodno između Beograda i Njujorka, „nisu transparentni“. Na proteste su pozvali Pokret „Samoopredeljenje“, „Čohu“, Inicijativa žena i druge nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari