Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači proglasio je pobedu svoje stranke na parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da će biti premijer svih građana Kosova.
Obraćajući se svojim simpatizerima i građanima Tači je rekao da je od juče započeo novi vek za građane Kosova.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači proglasio je pobedu svoje stranke na parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da će biti premijer svih građana Kosova.
Obraćajući se svojim simpatizerima i građanima Tači je rekao da je od juče započeo novi vek za građane Kosova.
– Građani Kosova poslali su svetu poruku da smo zemlja demokratskog društva i spremni da donosimo odluke koje će nam obezbediti mesto u velikoj porodici država Evrope – ocenio je Tači. Lider DPK je istakao da je najsnažnija poruka sa ovih izbora: „Kosovo je spremno da ide napred kao zemlja slobode, demokratije i nezavisnosti“. Tači je rekao da je ponosan na predizbornu kampanju svoje stranke, ali i na kampanju drugih političkih partija.

Savet Evrope: Izbori u skladu s međunarodnim standardima

Priština – Posmatračka misija Saveta Evrope ocenila je juče da su izbori na Kosovu bili u skladu s međunarodnim standardima, ali da zabrinjava slaba izlaznost.

Misija je objavila preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je 150 kratkoročnih posmatrača, uključujući i 29 izabranih članova iz Kongresa Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Odbora regiona EU, pozitivno ocenilo izborni proces.

– Izbori su sprovedeni uglavnom u skladu s principima Saveta Evrope, kao i u skladu s međunarodnim i evropskim standardima za demokratske izbore, ako se uzme u obzir zakasnelo raspisivanje – navela je misije SE.

– Posebno sam ponosan ponašanjem naroda Kosova tokom ove kampanje – dodao je Tači. On je istakao da je njegova partija uspela da energičnom kampanjom predstavi sve projekte koji ispunjavaju nade i snove građana Kosova.
– Vlada koju će formirati DPK biće angažovana na povećanju plata prosvetnih radnika, zaposlenih u zdravstvu, otvaranju novih radnih mesta za mlade ljude, povećanju penzija, poboljšanju putne infrastrukture i rešavanju svakodnevnih problema građana Kosova – zaključio je Tači. On je rekao da je i kandidat DPK za gradonačelnika Prištine Fatmir Ljimaj pobedio na izborima.
Prema podacima Grupacije nevladinih organizacija Demokratija na delu DPK je, na osnovu 60 odsto prebrojanih glasova, na prvom mestu sa 35 odsto glasova. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 22 odsto, na trećem Alijansa novo Kosovo sa 12, četvrto i peto mesto dele Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) i Demokratski savez Dardanije sa deset, dok je ORA dobila četiri odsto glasova. Izborni prag za ulazak u Skupštinu Kosova je pet odsto.
Od ukupno 30 opština na Kosovu, Demokratska partija je osvojila većinu u 20 opština. Demokratski savez Kosova pobedio je u šest opština, Alijansa za budućnost Kosova u tri, a Demokratski savez Dardanije u jednoj opštini. DPK je pobedila u Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Kačaniku, Klini, Kamenici, Mitrovici, Leposaviću, Lipljanu, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Prizrenu, Srbici, Štrpcu, Štimlju, Uroševcu, Vitini, Vučitrnu i Mališevu. Demokratski savez Kosova je pobednik u Istoku, Kosovu Polju, Podujevu, Prištini, Suvoj Reci i Zubinom Potoku. Skupštine opštine u Dečanima, Đakovici i Peći će voditi predstavnici Alijanse za budućnost Kosova, dok je Demokratski savez Dardanije pobedio u Zvečanu.
Na parlamentarne i lokalne izbore izašlo je 40 do 45 odsto registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK). Šef Sekretarijata CIK Mazlum Baraliu je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da se još ne zna tačan procenat izašlih na izbore, jer se očekuju i rezultati učestvovanja onih koji su glasali poštom. Najniži procenat izlaska na izbore bio je u srpskim opštinama na severu Kosova: u Leposaviću je odziv bio 0,3 odsto, u Zubinom Potoku 0,75 odsto i u Zvečanu 0,75 odsto.
Šef Unmika Joakim Riker rekao je da Srbi na severu Kosova nisu dopustili otvaranje glasačkih mesta i dodao da je jedan od razloga za neučestvovanje Srba na izborima i zastrašivanje od strane nekih srpskih lidera.
Agencija Rojters ukazuje da DPK Hašima Tačija nema dovoljnu podršku da samostalno formira vladu, kao i da sve albanske stranke podržavaju brzo proglašenje nezavisnosti. Izbori su obeleženi rekordno niskim odzivom birača i srpskim bojkotom glasanja u znak protesta zbog planova kosovskih Albanaca da posle 10. decembra proglase nezavisnost.
Ovo su bili peti izbori na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999. godine i prvi koji se održavaju prema proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama i uz neposredno glasanje za predsednike opština.
Izbore je obezbeđivalo 7.000 pripadnika Kosovske policijske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari