Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je juče pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu u kojem presudu Haškog suda tzv. vukovarskoj trojci ocenjuje kao sramnu i razočaravajuću.
Povodom presude Milu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića juče su protestovali i predstavnici više udruženja proisteklih iz domovinskog rata zahtevajući od Vlade i Sabora hitne sednice.

Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je juče pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu u kojem presudu Haškog suda tzv. vukovarskoj trojci ocenjuje kao sramnu i razočaravajuću.
Povodom presude Milu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića juče su protestovali i predstavnici više udruženja proisteklih iz domovinskog rata zahtevajući od Vlade i Sabora hitne sednice.
U pismu generalnom sekretaru UN, Sanader je naveo kako su presude u raskoraku s istorijskim činjenicama njihovih nedela, te da Hrvatska ne može ostati nema u trenutku kada pravdu ignoriše institucija koja je osnovana kako bi joj služila.
„Ovčara za Hrvatsku predstavlja ikonu borbe i patnje, mjesto duboke tuge, ali i uzvišenog ponosa i vječnog sjećanja. Niti jedna hrvatska vlada nikada neće dopustiti da sjećanje na Ovčaru bude okaljano i tretirano bez poštovanja. Teška srca moram kazati da spomenuta presuda čini upravo to“, napisao je Sanader u pismu koje je objavljeno na Internet stranicama Vlade Hrvatske.
On je podsetio kako Hrvatska sarađuje sa Sudom i Haškim tužilaštvom, te da je u znatnoj meri pomogla u rasvetljavanju događaja koji su predmeti optužnica i istraga. Premijer Hrvatske je naveo da će njegova zemlja svoj stav o presudi tzv. vukovarskoj trojci izneti na skupštini UN i pred Savetom bezbednosti, te ocenio kako je došao trenutak da se ozbiljno preispitaju svi aspekti rada Haškog suda, posebno u kontekstu njegovog neuspeha da služi pravdi na uravnotežen, ujednačen i nepristrasan način.
Presudu su prekjuče kritikovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, a predsednik Stjepan Mesić izrazio je očekivanje kako će sadašnju nepravdu ispraviti drugostepena presuda, a po žalbi Tužilaštva.
Predsednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ivan Pšenica ocenio je presudu anticivilizacijskom, navodeći da bi tek doživotni zatvor tzv. vukovarskoj trojci delimično zadovoljila žrtve zločina i agresije. Na konferenciji za novinare ovog udruženja govorile su i majke čiji su sinovi ubijeni na Ovčari nakon pada Vukovara 1991. Katica Majić, Barica Spudić i Marija Anić, koje su istakle kako presudu smatraju ponovnim proživljavanjem strahota iz 1991. Sud u Hagu okarakterisale su bezosećajnim i nepravednim.
Iznenađenje i razočaranje presudom Haškog tribunala juče je izneo i američki ambasador u Hrvatskoj Robert Bradtke. U izjavi agenciji Hina, on je kazao kako još nije video detalje presude, ali da mu je teško da razume kako bi ovakve kazne mogle da odgovaraju razmerima zločina počinjenih na Ovčari.
Gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan smatra da je presuda „trojci“ šamar svetu i izrazila bojazan da se to neće dobro odraziti na budućnost Vukovara. Zamenik vukovarsko-sremskog župana i predstavnik srpske nacionalne zajednice u tom gradu Jovan Ajduković ocenio je da je odluka Tribunala „krajnje zbunjujuća i kontradiktorna i da može samo doprineti pogoršanju odnosa Hrvata i Srba u Vukovaru“, objavili su hrvatski mediji.
– Presuda je u nekim aspektima ispod očekivanja naše javnosti i stvorena je slika da su odgovorni za zločine kažnjeni preblago. Premda mi nedostaju mnoge činjenice za koje zna Haški sud, čini mi se da se Sud vodio po principu komandne odgovornosti, pošto je general Mrkšić dobio najvišu kaznu – ocenio je Milorad Pupovac, srpski poslanik u Saboru Hrvatske.
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, rekla je da će ova presuda „zaustaviti suočavanje sa istinom“ u srpskom društvu. Ona je za HTV ocenila da će članovi „vukovarske trojke“ po povratku iz Haga biti dočekani kao heroji, „dok će Vlada likovati“.
Sudsko veće Međunarodnog krivičnog tribunala, kojim je predsedavao Kevin Parker, osudilo je Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora i Veselina Šljivančanina na pet godina za pomaganje ubistva i mučenja hrvatskih zarobljenika, a trećeoptuženi Miroslav Radić je oslobođen krivice i biće pušten na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari