Smanjivanje broja tačaka optužnice ili incidenata na koje se one odnose „ugrozilo bi srž predmeta optužbe i time bi povredilo pravo tužilaštva na pravično suđenje“ – ističe se u odgovoru tužilaštva na zahtev Pretresnog veća da se smanji obim optužnice protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.
Optužnica protiv trojice bivših zapovednika OVK sadrži 37 tačaka i to, smatra tužilaštvo, stvara „pogrešan utisak“ o veličini predmeta. Ove tačke odnose se na 18 odvojenih incidenata s relativno malim brojem žrtava, ukupno 65 različite etničke pripadnosti. Trojica optuženih terete se za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, što obavezuje tužilaštvo da dokaže „reprezentativnost“ zločina navedenih u optužnici, kao i sistematski i rasprostranjeni karakter napada na civilno stanovništvo.
Svaki od incidenata navedenih u optužnici je, ističe se u odgovoru, ključan za dokazivanje njenih navoda, pa bi se smanjenjem njihovog broja „povredilo pravo tužilaštva na pravično suđenje“.
Sudije su u svom zahtevu navele osam tačaka, odnosno četiri incidenta, koja bi prema njihovom mišljenju trebalo isključiti iz optužnice. Tužilaštvo, međutim, upozorava da bi se time narušila „delikatna ravnoteža“ etničke pripadnosti žrtava za koje se terete Haradinaj, Baljaj i Brahimaj. Odbacivanjem tih osam tačaka „otpalo“ bi 11 od ukupno 18 srpskih žrtava identifikovanih u optužnici i samo tri od 19 navedenih žrtava – kosovskih Albanaca. Tužilaštvo će, navodi se dalje u odgovoru Pretresnom veću, možda biti prinuđeno da samo odustane od dokazivanja nekih navoda zbog „oklevanja“ mnogih svedoka da se pojave pred sudom, pa je sadašnji zahtev za kresanje optužnice „preuranjen.“ Dokazivanje mnogih tačaka ili incidenata zavisi od iskaza tri ili četiri svedoka za koje je u ovom trenutku neizvesno da li će se predomisliti i odustati od svedočenja.
Tužilaštvo smatra da je već učinilo mnogo da bi skratilo postupak protiv trojke OVK: lista svedoka optužbe je sa 107 smanjena na 99, a vreme njihovog glavnog ispitivanja sa 230 na 125 sati, odnosno tridesetak radnih dana. Početak suđenja je, inače, zakazan za 5. mart ove godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.