Hedl: Balkan čeka Vilija Branta 1Foto: FoNet/AP

Pokušaj, za sada tek verbalne rehabilitacije Slobodana Miloševića, kojim se želi ne samo relativizirati, već i potpuno negirati njegova uloga u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, mogao bi se protumačiti i kao “prirodni nastavak“ vala rehabilitacija u Srbiji.

Čija je kruna sudska rehabilitacija Draže Mihailovića i Milana Nedića, navodi za Danas poznati zagrebački novinar Drago Hedl, komentarišući učestale poruke pojedinih srpskih političara o potrebi rehabilitacije bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

Hedl naglašava da činjenica da je Slobodan Milošević umro u haškom pritvoru, ne dočekavši kraj suđenja, „čini ga formalno-pravno neosuđenim za djela kojim su ga teretili u optužnici – on, dakle, nije oslobođen“.

„Izvoditi iz toga zaključak da nije kriv, kako je to učinio ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, vrlo je smjela i opasna konstrukcija. Ona ne može pridonijeti pomirenju u regiji, naprotiv, može samo razbuktati nikad ugašenu netrpeljivost, posijanu mržnju i strahove među narodima bivše države. Nažalost, slični trendovi javljaju se i drugdje. U Hrvatskoj nedavno je otkriven spomenik Miri Barešiću, ubojici jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Sa ustaštvom se naveliko koketira, pozdrav “za dom spremni“ grmi po stadionima, Ante Pavelić u očima dijela Hrvata nacionalni je heroj, a Josip Broz Tito najveći zločinac“, upozorava sagovornik Danasa.

Hedl konstatuje da je „to stvarnost u kojoj živimo i već 25 godina čekamo političare diljem regije koji će imati snagu, veličinu i razum jednog Vilija Branta“.

„Nažalost, na Balkanu čekanje Branta jednako je kao i čekanje Godoa“, zaključuje Drago Hedl.

Dačić: Kovač zamenio teze

Šef srpske diplomatije reagovao je juče na intervju svog hrvatskog kolege Mira Kovača objavljen u Dnevnom avazu, uz opaske da Kovač „vrši klasičnu i krajnje providnu zamenu teza, zamerajući premijeru Republike Srbije što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva“.

– Dakle, ispada da nije problem što se pred hrvatskim pravosuđem rehabilituje vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barišiću u prisustvu dva aktuelna ministra hrvatske Vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, već je problem državno rukovodstvo Srbije koje Hrvatskoj i čitavom civilizovanom svetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. veku, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije smatra da pretnje Hrvatske o tome da će sprečiti ulazak Srbije u EU, kao i lekcije o evropskim vrednostima, „zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari