Hejli: UNMIK da se povuče sa Kosova 1Foto: EPA-EFE JUSTIN LANE

Donedavna ambasadorka Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je, povlačeći se sa mesta predstavnika SAD u svetskoj organizaciji, od genralnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražila povlačenje Misije UN sa (UNMIK) sa Kosova, javio je B92.

Pismo je poslato 9, oktobra istog dana kada je Hejli objavila svetu da se povlači s mesta predstavnika Amerike u Ujedinjenim nacijama, a u pismu Antoniju Guterešu navela je da podržava napore generalnog sekretara i UN u održavanju mira u svetu. „Kada mirovne misije UN obave dobar posao zemlje u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete.

Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt“, navela je u pismu Hejli.

Ona je ocenila da je „uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti“, navodeći kako bi to „trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi“. Nažalost, dodala je Hejli, misija UN na Kosovu se nije promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat, prenosi B92, objavljujući faksimil pisma Niki Hejli Antoniju Guterešu.

Bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK, „spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN“, ocenila je Hejli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari