Hejli: UNMIK da se povuče sa Kosova 1Foto: EPA-EFE JUSTIN LANE

Pismo je poslato 9, oktobra istog dana kada je Hejli objavila svetu da se povlači s mesta predstavnika Amerike u Ujedinjenim nacijama, a u pismu Antoniju Guterešu navela je da podržava napore generalnog sekretara i UN u održavanju mira u svetu. „Kada mirovne misije UN obave dobar posao zemlje u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete.

Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt“, navela je u pismu Hejli.

Ona je ocenila da je „uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti“, navodeći kako bi to „trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi“. Nažalost, dodala je Hejli, misija UN na Kosovu se nije promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat, prenosi B92, objavljujući faksimil pisma Niki Hejli Antoniju Guterešu.

Bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK, „spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN“, ocenila je Hejli.