Held: Ne znamo teme razgovora Prištine i Beograda 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ambasador Nemačke na Kosovu Kristijan Held ocenio je danas da se dijalog Beograda i Prištine vodi na diskretan način, ali da se nada brzom postizanju konačnog sporazuma.

„Stvarno bih se zalagao za pozitivan pristup kako rešiti prepreke. Puno zavisi od toga o čemu se govori. Ne znamo koje su teme razgovora, to je proces koji se vodio na veoma diskretan način. Mi u potpunosti podržavamo dijalog“, rekao je Held.

Iako je svestan da postoje poteškoće, Held je na okruglom stolu „Pregovori Kosovo-Srbija, racionalan pristup?“ istakao da je došlo vreme kada konačno treba da se uradi nešto za građane Kosova i Srbije, prenela je RTK2.

„Ne želim da komentarišem ankete oko stavova o granicama, jer je stav moje vlade jasan i nepromenjen, a to trajno rešenje i mir u regionu. Ne želim da komentarišem jer je ovo pitanje za Kosovare i Srbe“, rekao je Held.

On je dodao da se mora imati šira strateška vizija.

„Mi smo za članstvo ovih zemalja u EU, i kad god da se desi, osnovna ideja je da sve zemlje sarađuju unutar EU“, rekao je Held.

Publicista Veton Suroi rekao je u debati, kako prenosi TV N1, da je kosovska delegacija ušla u dijalog bez legitimiteta i ovlašćenja Skupštine, bez cilja i strukture pregovaračkog procesa.

„Kao proizvod imali smo slabe pripreme i izostanak zahteva Kosova da se ovaj proces organizuje u skladu sa neophodnostima Kosova. Alternativa je jednostavna: Treba da se modifikuje priroda odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Suroi.

Skup je organizovala Fondacija za otvoreno društvo „Forum 2015“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari