Republika Srpska nikada neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova – izričit je u izjavi za Danas Milorad Dodik, premijer RS.


Ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni izjavio je nakon konferencije ministara Evropske unije i država regiona u Sarajevu, da će BiH uskoro priznati nezavisnost Kosova.

– Ne vidim razloga zašto BiH ne bi priznala nezavisnost i očekujem da će se to uskoro i desiti – kazao je Hiseni.

Milorad Dodik, međutim, ocenjuje najavu šefa diplomatije Kosova „pustim snovima“.

– To su pusti snovi jednog ministra nelegalne, samoproglašene države. Garantujem da BiH to nikada neće učiniti. Hiseni se razbacuje floskulama koje ne bi trebalo shvatati ozbiljno – kategoričan je Dodik.

On naglašava nije razgovarao sa drugim predstavnicima vlasti u BiH o toj temi, jer je, kako kaže, stav RS više nego poznat i jasan.

– Ne postoji nikakva komunikacija ni sa kim o eventualnom priznanju Kosova. Naš stav je jasan i ostaće isti – zaključuje Miroslav Dodik.

Podsetimo da je Hiseni u Sarajevu izjavio i da ne postoji način da se sa Srbijom razgovara o statusu Kosova. „Nezavisnost Kosova neće i ne može biti predmet rasprava“, rekao je Hiseni po okončanju ministarskog skupa Evropska unija – Zapadni Balkan, na kojem su ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova prvi put sedeli za istim stolom. On je dodao da je „Kosovo spremno da razgovara sa predstavnicima Srbije o praktičnim pitanjima od zajedničkog interesa, ali da ti razgovori, mogu biti vođeni „samo na jednakim osnovama, a to znači kao dve nezavisne i suverene države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari