Hiteman: Beograd da osnaži javnu diplomatiju 1

Vladi je potrebno dosta moderne javne i digitalne diplomatije.

Srpski glasači ne mogu da budu zadovoljni samo otvaranjem i zatvaranjem pregovaračkih poglavlja već je nužno da osete da ih razume javnost u EU, kaže za Danas Bernd Hiteman (Hüttemann), generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke, odgovarajući na pitanje šta će biti glavni zadaci srpske vlade u narednih nekoliko meseci u vezi sa nastavkom procesa pridruživanja EU.

Naš sagovornik ističe da javna diplomatija u širem smislu znači uključivanje svih delova društva i biznisa.

„Moraju se otvoriti višestruki kanali prekograničnih kontakata. Na ovaj način vlada može da osnaži svest o važnosti Zapadnog Balkana za mir u Evropi. Uobičajena diplomatija i medijski sadržaji neće biti dovoljni da se olakša situacija. Potrebno je, čak, još više srpskog šarma i otvorenosti da se pozitivnije uvaže srpski zahtevi u EU“, smatra Hiteman.

Upitan kako komentariše aktuelnu situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući srpsko-hrvatske odnose, sagovornik Danasa ukazuje da „nažalost kriterijumi iz Kopenhagena, uključujući značaj zaštite prava manjina, često se pažljivo nadziru tokom pridruživanja EU, ali ne i nakon tog procesa“.
„Države članice EU, ne samo Hrvatska, moraju da pokažu demokratsku zrelost tako što će poštovati prava manjina, naročito zbog toga što su deo tog bloka. Potrebno nam je više osetljivosti na svim stranama da su evropski, a ne samo srpski ili hrvatski standardi ključni za pomirenje. Ukoliko ne verujete u budućnost, osvrnite se na francusko-nemačko neprijateljstvo posle Drugog svetskog rata. Pomirenje je bio težak posao sa dosta prepreka“, napominje generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke.

Ocenjujući tempo normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Hiteman ističe da Srbija zna da članice EU “ nisu sto odsto blagonaklone prema punom priznanju Kosova“. U tom kontekstu navodi da ono što je važno jeste da se bude fleksibilno kada je reč o olakšavanju situacije za građane, „koji pate zbog trenutnog zastoja“.

„Vizna liberalizacija za Kosovo je od presudne važnosti i ne treba da bude korišćena kao sredstvo ucene, ni od strane država EU“, konstatuje Hiteman.

Sastanak u Bratislavi

Slovačka, koja trenutno predsedava EU, organizovaće 2. i 3. septembra neformalni sastanak šefova diplomatija država Unije, na kojem će biti reči o situaciji u Turskoj i Ukrajini, kao i o Globalnoj strategiji EU, saznaje Danas u Bratislavi. Prema rečima naših sagovornika, poziv da prisustvuju diskusijama o borbi protiv terorizma i radikalizma, koje se organizuju na marginama tog skupa, dobiće i ministri spoljnih poslova država koje su kandidati za članstvo u EU, uključujući šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari