Nevladine organizacije iz Srbije apelovale su na Evropsku uniju (EU) da „što pre“ potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, jer je to jedini način da se spreči da nedemokratske i kvazi-demokratske snage ponovo izoluju zemlju. Kako se navodi u saopštenju, Srbiji je potreban okvir u kojem će građansko društvo, istinski demokratske političke snage i poslovni svet koji teži slobodnom tržištu i eliminaciji svih oblika monopola u Srbiji moći efikasno da rade kako bi pokrenuli zemlju i njen narod ka nepovratnom demokratskom razvoju.

Nevladine organizacije iz Srbije apelovale su na Evropsku uniju (EU) da „što pre“ potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, jer je to jedini način da se spreči da nedemokratske i kvazi-demokratske snage ponovo izoluju zemlju. Kako se navodi u saopštenju, Srbiji je potreban okvir u kojem će građansko društvo, istinski demokratske političke snage i poslovni svet koji teži slobodnom tržištu i eliminaciji svih oblika monopola u Srbiji moći efikasno da rade kako bi pokrenuli zemlju i njen narod ka nepovratnom demokratskom razvoju. U pismu se ističe da Srbija i dalje ima obavezu da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU to ne menja.
Naprotiv, kako smatraju NVO, svi odgovorni za zločine moraju da budu kažnjeni i Srbija mora da preuzme deo odgovornosti za svoju ulogu u ratovima devedesetih godina prošlog veka. Pismo su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prva (JUKOM), Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za otvoreno društvo, Građanski forum, Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizaciju, Sandžački intelektualni krug, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Otvoreni licej, Udruženje nezavisnih novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Alijansa za lokalni održivi razvoj i MICRO-centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari