Hoće li bivši članovi DS da se vrate u nekadašnju stranku? 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević - FoNet / Aleksandar Levajković

Poziv lidera DS Dragana Šutanovca Borisu Tadiću, nekadašnjem predsedniku demokrata, da se vrati u tu stranku, nanovo je otvorio temu povratka nekadašnjih istaknutih članova DS, od kojih većina ima svoje stranke i pokrete, u partiju koju su napustili.

Poziv Šutanovca Tadić je sada odbio, a ostali bivši članovi, koji su nam odgovorili na pitanje o mogućem povratku, ili nisu spremni na povratak ili su otvoreni za razgovore o saradnji.

Dušan Petrović, osnivač stranke Zajedno za Srbiju, za Danas kaže da ta stranka za sada nije vodila bilo kakve razgovore sa DS o integraciji.

„Siguran sam da u stranci postoji stvarna spremnost za otvoren razgovor sa svim istinskim, prodemokratskim formacijama u zemlji, o bilo kom važnom pitanju. Predlozi za bliže, institucionalno povezivanje, uključujući i integraciju ovih političkih snaga, svakako su važna pitanja“, kaže Petrović.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, za Danas navodi da je rasprava o objedinjavanju DS potpuno besmislena i odgovara vlasti.

„Ljudi se i dalje bave kolonama koje ne postoje i nekakvim pozivima na povratke. Ne vide se pravi problemi i prave namere. Ne bih se vratio jer sam otišao zbog loše politike i loših kadrova u vrhu te stranke koja ne želi da se menja. Jedini sam koji je otišao zbog političkih, programskih i ideoloških razloga a ne zbog gubitka stranačkih izbora“, kaže on. Kako dodaje, ne vidi sebe u stranci koja želi da Srbiju vodi istim šinama kao SNS, ali čistije i elegantnije.

„Uostalom, njihovom vrhu stranke najviše smetamo mi iz Levice Srbije od svih drugih u opoziciji. Ne vidim uopšte smisao u stalnom analiziranju sudbine jedne nekad velike stranke u kojoj ima sjajnih ljudi, ali koja je propustila priliku da se promeni“, smatra Stefanović.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, za naš list navodi da je iz DS otišao zbog toga što je DS napustio svoju politiku zbog koje je u ušao u tu stranku.

„U međuvremenu sam ‘krvario’ boreći se za te ideale. I dalje se borim bez jasne podrške opozicije za fer i poštene izbore i za prevazilaženja razlika u opoziciji radi jedinstvene borbe protiv diktature i sveopšteg propadanja. Mnogi to rade u rukavicama, pa to ponekad izgleda neiskreno“, kaže on.

Prema njegovim rečima, DS ima veliku ulogu ali i odgovornost za stanje u opoziciji.

„Od njenog stava zavisiće da li će ona biti tačka kohezije ili razdora u opoziciji. U tom pogledu zavisi moja podrška i podrška Pokreta za preokret DS-u u tom poslu. Sa strane DS-a nema nikakvih kontakata za saradnju i pored mojih inicijativa. Ali to su inicijative za saradnju. Mogući front protiv ovog rušilačkog režima. Tema nije moj „povratak“ jer ja nisam nigde otišao. Nikada se nisam više angažovao na sprovođenju osnovnih načela moje bivše stranke. Voleo bih da radimo zajedno, ali kao deo širokog fronta gde niko neće trgovati autonomijom“, ukazuje Veselinović.

Tadić je na reči Šutanovca da je DS njegova kuća, za televiziju N1 rekao da tema nije njegov povratak u DS niti je to njegova namera. „Ono što je pozitivno u tome jeste to što je ovo prvi put u poslednjih nekoliko godina da to nije neprijateljska izjava iz DS prema meni. Mi svakako nastavljamo razgovore na temu objedinjavanja opozicije, a ne na temu mog povratka u DS.“

Ideja povratka

Ideju povratka novonastalih stranaka u DS imao je bivši predsednik demokrata Bojan Pajtić. On je na leto 2016. predložio da se članovi stranke izjasne o ponovnom vraćanju stranaka nastalih iz DS, tu je pre svega mislio na SDS, LDP, ZZS i druge proevropske organizacije. Prema nekim idejama, do objedinjavanja u jednu stranku trebalo je da dođe posle predsedničkih izbora ove godine, a do tada bi se u zajedničkom bloku nastupalo protiv kandidata SNS. To se nije dogodilo, a nije došlo ni do zajedničkog nastupa ovih stranaka na parlamentarnim izborima. Tadić je tada predložio političku uniju demokratskih partija građanske orijentacije čije bi jezgro činile SDS, DS i Zajedno za Srbiju. Nijedna od ovih ideja nije ostvarena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari