Hoće li se opozicija dogovoriti oko zajedničkih zahteva? 1Foto: FoNet_Aleksandar_Levajkovic (arhivska fotografija)

Osim što još nema dogovora oko zajedničke kolone među opozicionim strankama nema jasnog dogovora ni oko zahteva za fer i demokratske izborne uslove koje sve partije zahtevaju od predstavnika vlasti.

Iako je pre nekoliko meseci stvaran utisak da će opozicija, bez obzira na idološke razlike, sesti za sto i pred vlast izaći sa onim što smatraju minimumom demokratskog glasanja, sada se čini da svaka partija samostalno radi na zahtevima i u svoje ime će ih predstaviti javnosti.

Pokret slobodnih građana je na dva svoja protesna skupa u Beogradu izneo svoje zahteve, a iz Dveri poručuju da je u pripremi njihova platforma za fer izborne uslove koja će uskoro biti objavljena.

Božo Prelević, poverenik PSG za Beograd, na konstataciju da se ne vidi da predstavnici opozicije sarađuju na važnom pitanju izbornih uslova i na pitanje Danasa kada će opozicija zajednički raditi na tome, kaže da će se moguće čekati raspsivanje izbora.

– Čekamo raspisivanje izbora, a paraleno sa tim videćemo ko će se aktivirati povodom naših zahteva i kome je važno da postoje pravila u utakmici u kojoj učestvuju, kaže on. Na pitanje zar nije kasno da se opozicija dogovara tek posle raspsivanja izbora, on odgovara da lično misli da nije i da će se videti kako stvari teku.

Prema njegovim rečima, postoje kontakti među predstavniciam opozicije među kojima postoji saglasnost da su fer i demokratski uslovi ono što garantuje Ustav.

– Nikako se ne može desiti da u Srbiji koja ide ka EU postoje fingirani birački spiskovi, mediji i televizije sa nacionalnom frekvencijom koji služe za vređanje i diskvalifikaciju neistomišljenika. Moram reći da je u decembru 2000. jedna grupa Demohrišćanske stranke pokušala da promeni volju građana Uba, odnosno da promeni one za koje su građani tamo glasali, a glasali su za SPS. (Ivica) Dačić zna da ja to, kao koministar unutrašnjih poslova, nisam dozvolio. To niko ne sme da radi.

Mislio sam to tada i danas to mislim, naveo je on.

Upitan može li da kaže da iza zahteva PSG stoje DS, Dveri ili neka druga opoziciona stranka, s obzirom na to da nema zajedničkih zahteva, on kaže da veruje da je DS stalo do fer uslova ali da nije na njemu da govori o njihovim medijskim nastupima.

U DS i u Narodnoj stranci Vuka Jeremića juče nismo dobili odgovor na pitanje da li se opozicioni predstvnici sastaju oko izbornih uslova ili su zahtevi PSG ono što i ostale opozicione partije misle.

Birački spisak i mediji

Podsetimo, na protesnim skupu PSG 6. oktobra od vlasti se zahtevalo da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak, da osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju, da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova. Zahteve su, kako je rečeno, dogovorili Jeremić i Janković.

Na skupu 20. oktobra dodati su zahtevi za obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima, da REM radi svoj posao i omogući poštovanje zakona o medijima i informisanju, da REM prati sadržaje elektronskih medija koji su u vezi sa kampanjom i neodložno reaguje na svako kršenje pravila ponašanja medija u kampanji, uz izricanje predviđenih mera i uz obaveštavanje javnosti nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u kampanji.

Od javnih servisa RTS-a i RTV-a tražilo se nepristrasno i objektivno izveštavanje o aktivnostima političkih aktera, besplatno vreme iste dužine za sve za promociju na radiju i televiziji, uz fer određivanje termina promocije. Od RTS i RTV je traženo da odbiju da emituju propagandu, informativne sadržaje koji su proizvod produkcija političkih stranaka i kandidata, i da eliminišu negativne kampanje, a od komercijalnih medija da nepristrasno, objektivno i nediskriminatorsko izveštavanje o aktivnostima političkih aktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari