Hoće li Vučić danas oboriti rekord od šest sati govora u Skupštini? 1Foto; Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao bi danas da obori svoj rekord od šest sati u držanju govora u Skupštini, koji je postavio 2016. predstavljajući, kao premijer skraćeni ekspoze na 260 strana.

Vučiću višečasovno izlaganje nije strano, pa je tako program Vlade 2014. izlagao tri sata, a u januaru 2018. šest sati razgovarao u Lipljem Selu sa Srbima sa KiM o njihovim problemima.

Ne treba trošiti reči na njegovog gotovo svakodnevnog prisustva na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koja traju po par sati.

Danas će, sa početkom u 12 sati, na posebnoj sednici Vučić informisati građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na KiM, a na dnevnom redu je i izveštaj o radu Kancelarije za KiM od maja 2019. do juna ove godine, kao i izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna ove godine.

Hoće li Vučić danas oboriti rekord od šest sati govora u Skupštini? 2
Foto: Ivan Dinić

Za one koji nemaju vremena da slušaju Vučićev govor novinar, televizijski voditelj i satiričar, Zoran Kesić, sažeo je suštinu onog što će biti rečeno.

„Oni su hteli al ja nisam dao, iako pritisci, strane sile – gle kako sam hrabar, sve ok narode sačuvaćemo nešto, oni bivši fuj, ja car“, izvukao je suštinu govora Kesić za Danas.

Na pitanje hoće li Vučić oboriti rekord, pravnica Vesna Rakić Vodinelić odgovara da ne zna kakav će biti vremenski okvir govora.

– Sadržinski – od hvalisanja do „detoniranja“. A to može da se razvuče na više od šest sati –  kaže ona za naš list.

Dok rediteljka Milica Kralj smatra da predsednik može biti i duži.

– Zar je njegov rekord obraćanja samo šest sati? Verujem da predsednik to može znatno rečitije i duže, jer zna on dobro da se viškom reči najlakše zatrpava istina – kaže ona za Danas.

Generalni sekretar SDS Konsantin Samofalov očekuje nastup poput nekadašnjeg diktatorskog predsednika Kube Fidela Kastra.

– Verovatno kao Fidel Kastro, a očekujem i da će scenografija u Parlamentu da liči na kubansku. Salve aplauza oduševljenih narodnih poslanika i dramska tišina dok izgovara sudbinske poruke – opisuje Samofalov za naš list.

Da će Vučić podbaciti i govoriti ispod svog rekorda, misli Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

On ne zna koliko će predsednik govoriti ali ne veruje da će kraće od četiri sata.

– Ono što je važnije je to što tu neće biti nikakvog plana, platforme ili izlaza oko pregovora sa Prištinom. Ponovo ćemo slušati kako on nama govori šta je on rekao Kurtiju i drugima. Ponovo će demonstrirati svoje lažno junaštvo i svoju tragičnu nekomptentnost a sve u cilju ostanka na vlasti i daljeg laganja i odlaganja. Nema pregovora, nema plana, samo jeftin rijaliti program. Tako će i jednorežimska Skupština imati novi priliku za divljenje vođi i laganje o protivnicima. A narodu na KiM ništa dobro ne donose ovi opasni radikalski amateri – ukazuje Stefanović za Danas.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, je malo strožiji.

– Imajući u vidu šta sve treba da ne kaže kako bi od naroda sakrio istinu o krahu svoje politike verujem da neće pričati ispod tri sata. Što bi rekao Lane Gutović još on malo i laže koliko puno i često drži govore – kaže on za naš list.

Hoće li Vučić danas oboriti rekord od šest sati govora u Skupštini? 3
Foto: Stefana Savić

Psiholog Žarko Trebješanin paj procenjuje da će govor trajati makar dva sata, a predsednik Nove stranke Aris Movsesijan smatra da nije važno koliko će Vučić da priča već šta će da kaže.

– Nije važno koliko će Vučić da priča o Kosovu i Metohiji. Važno je šta će da priča. Do sada su njegove reči bile opšta mesta i neopravdano samohvaljenje. Ne mislim da će se to sutra promeniti – zaključuje Movsesijan za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari