Hočevar: Bilo bi dobro da se Katolička crkva uključi u dijalog o budućnosti Kosova 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da vernici rimokatoličke veroispovesti na Kosovu imaju puno problema, posebno sa iseljavanjem i ocenio da bi bilo dobro da Katolička crkva uključi u dijalog o budućnosti Kosova.

Hočevar je za Večernje novosti od nedelje, rekao da su aktuelne trgovinske barijere veoma opasne i da vode novoj getoizaciji i novim konfliktima.

„EU bi morala čvršće da se založi ka otvaranju ovog prostora. Raduju me dobri odnosi izmedju Srpske crkve i naše biskupije na Kosovu. Dobro bi bilo da se i Katolička crkva uključi u dijalog o budućnosti KiM“, ocenio je on.

Dodao je da su problemi rimokatoličkih vernika bili jedini razlog za osnivanje posebne biskupije, iako Sveta stolica ne priznaje Kosovo kao državu.

„Osnivanje biskupije korisno je i za Srbiju, jer što je na Kosovu manje katolika, manje i spremnosti za dijalog“, rekao je Hočevar.

Govoreći o situaciji u Beogradskoj nadbiskupiji i njenim vernicima, Hočevar je kazao da je najveći problem odlazak mladih u matične zemlje, ali i to što nema mogućnosti za teološko školovanje i pomaka u restituciji imovine.

On je kazao i da je snaga Srbije u njenom položaju izmedju istoka i zapada i da bi iz konflikta trebala da stovri nove mogućnosti i saradnja.

„Srbija ukoliko obezbedi dijalog u integranom smislu i bude okrenuta evropeizaciji i zauzimanju svog mesta u EU, mogla bi da ima važno mesto među čelnim evropskim državama“, rekao je beogradski nadbiskup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari