Samostalna liberalna stranka je dobila mandat da zastupa interese kosovskih Srba i očekujem da će vlada u Beogradu to konačno shvatiti – ističe za Danas Slobodan Petrović, predsednik SLS i novoizabrani zamenik premijera i ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova.


SLS u novoj vladi Hašima Tačija, pored pozicije jednog od pet zamenika premijera, vodi tri ministarstva, za povratak i zajednice, lokalnu samoupravu i rad i socijalna pitanja. „Naš cilj u Vladi Kosova biće da na najbolji mogući način obavljamo svoj posao. Sve ostalo biće za nas, i za mene lično, neuspeh“, poručuje Petrović.

Predsednik liberala je uveren da „kontakt sa zvaničnim Beogradom tek predstoji, bez obzira na pojedine trapave izjave nekih ministara Vlade Srbije“. „SLS je postala previše važan deo političkog života na Kosovu da bi iko to mogao da ignoriše. Verujem u pragmatičnost vrha vlasti u Srbiji i njihovu sposobnost da priznaju ko je pravi zastupnik interesa srpske zajednice na Kosovu i, samim tim, s kim treba da razgovaraju“, kaže Petrović.

Upitan da li je tačno da je Hašim Tači pozvao SLS da učestvuje u kosovskom timu za predstojeći dijalog s Beogradom, naš sagovornik napominje da „bez SLS, koji je dobio mandat da zastupa interese srpske zajednice na Kosovu, nikakav dogovor o pitanjima koje se tiču interesa te zajednice nije moguć“. „Računam da će to veoma brzo biti shvaćeno. O tome ko će biti naši sagovornici iz Beograda, odlučiće Vlada Srbije. Mi odlučujemo ko će s naše strane razgovarati s Beogradom“, naglašava Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari