Hodža: Francuska, Holandija i Belgija imaju dilemu za liberalizaciju viza 1Foto: dhurata sadiku hoxha/facebook

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža izjavila je danas da su Francuska, Holandija i Belgija zemlje koje još uvek imaju dileme oko liberalizacije viza za građane Kosova.

Ona je to rekla pred Parlamentarnom komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateška ulaganja.

„Evropski parlament je još jednom 2019. godine izglasao izveštaj. Uprkos pozitivnim preporukama, čeka se odluka Evropskog saveta. Kašnjenja su takođe rezultat političke situacije u Evropskom parlamentu. Na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova u Nemačkoj dobili smo podršku za vize. Francuska, Holandija i Belgija imaju dilemu za liberalizaciju viznog režima na Kosovu“, rekla je Hodža.

Po njenom mišljenju, liberalizacija viza za kosovske gradjane neće biti na dnevnom redu Evropskog saveta ukoliko ne bude postignut konsenzus. Jedna od zemalja članica trebalo bi da preuzme inicijativu i da je stavi na dnevni red. Sledeći sastanak Saveta je nakon konstituisanja institucija EU, što se očekuje u oktobru.

„Do tada bi se održala diskusija kako bi se postigao konsenzus. Francuska je zabrinuta za migracije, ne za gradjane Kosova, već za zloupotrebu liberalizacije od strane nekih država koje imaju liberalizaciju. Što se tiče migracije, Kosovo nije čak ni u prvih 30 zemalja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari