Enver Hodžaj Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

„Ako Srbija nastavi da narušava teritorijalni integritet Kosova, mi nećemo ukinuti takse i nastavićemo da drugim kreativnim idejama koje imamo, bili biste iznenađeni koje su to ideje,“ rekao je Enver Hodžaj danas prenosi Gazeta Express.

Hodžaj je izneo ovakav stav dva dana nakon sastanka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora Filipa Kosneta na kom se navodno razgovaralo o potrebi ukidanja odluke o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi KoSSev.

Pre ovog sastanka, Hodžaj je izjavio da takse nisu uvedene sa očekivanjem priznanja od Srbije, već sa namerom da se Srbija „ekonomski ošteti“. „Danas sam video izveštaj kosovske carine, šteta za Srbiju je bila negde oko 80 miliona,“ rekao je Hodžaj, naglasivši da „takse definitivno bole Srbiju“.

Hodžaj je ujedno izneo mišljenje da uvedene takse Srbiji ne bi trebalo da ugroze odnose Kosova sa SAD i EU. Međutim, dodao je i da „treba biti oprezan sa odlukama koje nisu u skladu sa američkom politikom“.

Kosovska delegacija je danas u BiH gde prisustvuje sastanku sa predstavnicima CEFTA o taksama na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine. BiH je, prema računici ministra trgovine BiH, Mirka Šarović, ovom odlukom oštećena za 4.5 miliona evra.

Povezani tekstovi