Evropski liberali su usvojili dve rezolucije – o nastavku procesa evropskih integracija i deblokadu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom. Od holandske vlade se traži da povuče veto na primenu tog sporazuma.

Za dve rezolucije glasale su i holandske stranke. To ukazuje na promenu stava, jer je po pitanju blokade SSP-a, holandski parlament dosad bio jedinstven. Sada je na Ministarstvu spoljnih poslova da pokaže inicijativu – kaže za Danas Čedomir Jovanović, predsednik LDP, po povratku sa skupa Internacionale liberalnih stranaka EU.

Na pitanje kakav je stav zauzeo prema Vladi u Beogradu tokom razgovora s inostranim kolegama, Jovanović kaže da nema smisla kritikovati premijera Mirka Cvetkovića u Briselu.

– Sagovornicima smo jasno stavili do znanja da u Srbiji postoji spremnost da se stavi tačka na saradnju s Hagom i zahtevali smo deblokadu SSP, kao i liberalizaciju viznog režima EU za Zapadni Balkan. Pružili smo podršku tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i ministru Rasimu Ljajiću, jer verujemo u njihove iskrene napore da se haški optuženik Ratko Mladić što pre nađe u Hagu – rekao je Jovanović.

On navodi da je za evropske liberale proces proširenja EU uspeh koji se mora nastaviti, a liberalne stranke iz zemalja Zapadnog Balkana spremaju zajednički odgovor u cilju što efikasnijeg nastavka procesa integracija ovog regiona. Jovanović je kazao da se na skupu razgovaralo i o Kosovu, jer je to problem koji ne može biti rešen izolovano od procesa evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari